Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2016. 02. 10. szerda
I. Országos Szaktanácsadói konferencia

2016. február 4-én közel 900 szaktanácsadó részvételével került megrendezésre Budapesten az Oktatási Hivatal I. Országos Szaktanácsadói Konferenciája. 

A konferencia célja

2015. április 1-jétől, a jogszabályi változásokból következően a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat az Oktatási Hivatal és a Hivatal területi szervezeti egységei, a Pedagógiai Oktatási Központok látják el. Az Oktatási Hivatal keretein belül megvalósuló pedagógiai-szakmai szolgáltatás egyik legfontosabb területe a szaktanácsadás. A konferencia célja az volt, hogy a szaktanácsadás megvalósításában közreműködő mesterpedagógusok tájékoztatást kapjanak a szaktanácsadást érintő legfontosabb kérdésekről, a szaktanácsadói feladatok országos koordinációjáról, a szaktanácsadói hálózat és a szaktanácsadói feladatok működtetéséről.

A konferencia programja

Pölöskei Gáborné köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár (EMMI)előadásában összegzést adott a szaktanácsadás helyzetéről a 2015 áprilisát megelőző és az azt követő időszakban. Részletesen áttekintette a köznevelésben várható EFOP pályázati fejlesztéseket, kitért a köznevelési intézményrendszer fejlesztésére, a pedagógiai-módszertani fejlesztésekre és a tartalomfejlesztésre és az ezekhez kapcsolódó jelenlegi és várható szaktanácsadói feladatokra.

Brassói Sándor az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese az előadásában összefoglalta az Oktatási Hivatal új feladatait, és kiemelte a pedagógiai-szakmai szolgáltatás területével kapcsolatos leglényegesebb változásokat és azok tartalmát. Megtörtént a Pedagógiai Oktatási Központok létrehozása, elkészültek a szolgáltatási protokollok, a feladattervezés most már az országos, illetve területi igényfelmérésen alapul, a szaktanácsadás szolgáltatási területi protokollokhoz kapcsolódó informatikai nyilvántartó rendszer kifejlesztésre került, az OFI által a megelőző évben az Európai Uniós projektekben kifejlesztett új típusú szaktanácsadói eljárás több eleme beépült az OH által kifejlesztett új szaktanácsadói eljárás rendjébe. Részletesen kitért a 2015. és a 2016. évi országos igényfelmérésre és annak tapasztalataira. Előadását a szaktanácsadás szolgáltatási terület legfontosabb fejlesztései terveivel zárta.

Merklné Kálvin Mária az Oktatási HivatalPedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője, Benczúr Katalin főosztályvezető-helyettese és Pap Judit a szaktanácsadás munkacsoport vezetője a Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának feladatairól, a Pedagógiai Oktatási Központok koordinációjáról, a szaktanácsadás szolgáltatási terület irányításáról és a szaktanácsadói rendszer működtetéséről számolt be.

Licskainé Stipkovits Erika, klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta: A szaktanácsadó kommunikációs eszköztára, feladatok és felelősségek a kommunikációban címmel tartott előadást. Az előadás az emberi tapasztalás és érintkezés világos és hatalmas erővel bíró modellje, az egyik leghatékonyabb kommunikációs rendszer és módszer, az NLP, a neuro-lingvisztikai programozás alapelvei és eredményes módszerei alapján, valamint sok-sok gyakorlati életből vett példa segítségével tekintette át a szaktanácsadók számára jól hasznosítható kommunikációs eszközöket.

A plenáris előadások után a délután folyamán párhuzamosan zajló négy szekció keretében a szaktanácsadók a következő előadásokon vehettek részt:

Szekcióülések

1. szekció – Az óvodai szaktanácsadás (szekcióvezető: Rozmis Attiláné)

 • A szaktanácsadói látogatás folyamata, foglalkozáselemzés
  Fonyódi Ildikó mesterpedagógus, óvodai szaktanácsadó, Benedek Elek EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola
 • A minősítés, tanfelügyelet folyamatainak támogatása az óvodában
  Kövesdy Katalin mesterpedagógus, szakértő, óvodavezető, Fővárosi Cseppkő Óvoda

2. szekció – Az iskolai szaktanácsadás (szekcióvezető: Benczúr Katalin)

 • A szaktanácsadói látogatás folyamata, tanóraelemzés
  Hajas Zsuzsa mesterpedagógus, szaktanácsadó, a DSZC Vegyipari Szakközépiskolája
 • Vezetők és szaktanácsadók többféle szerepben – dilemmák, gondolatok
  Nagy-Czirok Lászlóné mesterpedagógus, szaktanácsadó, igazgató, Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola
 • Elvárások az innovatív mesterpedagógusokkal szemben
  Munkácsy László mesterpedagógus, igazgató, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium

3. szekció – A lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás csökkentésének szaktanácsadói támogatása (szekcióvezető: Cseri Zsuzsanna)

 • Problémák és megoldások kisgyermekkorban
  Dr. Schneider Júlia orvos, METOHÉ Beszédpercepciós Differenciáldiagnosztikai Központ
 • Hátránykompenzáció és tehetséggondozás
  Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet

4. szekció – A szaktanácsadók szakmai fejlődése – önismeret, önképzés, önfejlődés, a tanácsadói képességek fejlesztése (szekcióvezető: Pap Judit)

Urbán-Frendl Ildikó személyiség - és szervezetfejlesztő pszichológus, tréner,
Crea-Team Kft, SzinergiaKözpont

A konferencia zárása

A szekcióülések után a szekcióvezetők beszámoltak az előadásokról és a szaktanácsadók részéről felvetődött kérdésekről. Végül Brassói Sándor elnökhelyettes úr összegezte a konferencia tapasztalatait.

 

A konferencián elhangzott előadások prezentációi is hamarosan elérhetők lesznek.

Képgaléria >>

 

Forrás: oktatas.hu

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés