Szolgáltatások
programok
2019. május
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2015. 12. 09. szerda
Átadták a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat

2015. december 8-án az MTA dísztermében átadták a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat, mellyel a természettudományos oktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat ismerik el.  

Az életműdíjakat 15. alkalommal adták át, idén kémiából Balázs Katalin és Sipos István, biológiából Nagyné Horváth Emília és Tóth Albert, matematikából Pálfalvi Józsefné és Mike János, fizikából Honyek Gyula és Mező Tamás részesült elismerésben.

Mindenkinek az életében van egy tanár, egy pedagógus, aki valamilyen úton elindította - mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár ünnepi köszöntőjében, kiemelve: szükség van ilyen példaképekre, olyan pedagógusokra, akikre a diákok valamiért kicsit másként néznek, akik az életükkel, hozzáállásukkal is nevelnek, alakítanak.

A díj névadója sokak példaképe, aki elindította a diákjait, felébresztette a tanítványaiban a tudás iránti vágyat és örömöt - fogalmazott.

Kroó Norbert, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumi elnöke szintén példaképnek nevezte a díj névadóját, felidézte gondolkodásmódját, majd azt kívánta, az ő szellemében végezzék a pedagógusok a munkájukat.

A tudás és az ahhoz kapcsolódó képességek nemcsak az egyéni érvényesülés, hanem a gazdaság szempontjából is egyre inkább felértékelődnek, ugyanakkor a tudás egyre gyorsabban el is évül - hangsúlyozta, hozzátéve: a tudás egyre multidiszciplinárisabbá válik, és az egyes tudományterületek egymásra épülnek. 

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója azt mondta: a természettudományos oktatás, a képzés magas színvonala, a tanárok szerepe kulcskérdés. Kiemelte: a természettudományos tárgyak tanításával foglalkozó szakemberek felelőssége óriási a jövő sikerének szempontjából.

Bojár Gábor, a Graphisoft SE igazgatótanácsának elnöke rámutatott: az ország piaci sikere azon múlik, mennyire tehetséges fiatal kutatókat, mérnököket tudnak alkalmazni.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója szerint a természettudományokat tanító pedagógusok munkájának megbecsülése mindenkinek elemi érdeke. A mérnökképzés nem az egyetemen kezdődik, a valódi tudásnak erős alapokon kell nyugodnia, és ennek megteremtését már az alap- és középfokú oktatásban el kell kezdeni - mondta.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért évente díjazza két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos középiskolai tanár kiemelkedő munkásságát tantárgya népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában elért eredményeiért.

Az elismeréssel, amellyel 1,5 millió forint jár, Rátz László, a Fasori Gimnázium tanítója munkásságának állítottak emléket. A pedagógus tanítványa volt például Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus és Neumann János matematikus.

2015. Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárai

2015. Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárai

Kémia
Balázs Katalin (Budapest) ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium,
Sipos István (Sárospatak) Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

Biológia
Nagyné Horváth Emília (Budapest) Bem József Általános Iskola
Dr. Tóth Albert (Kisújszállás) Szolnoki Főiskola

Matematika
Dr. Pálfalvi Józsefné (Budapest) ELTE Természettudományi Kar Matematikai Intézet Matematikatanítási és Módszertani Központ
Mike János (Szeged) Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

Fizika
Dr. Honyek Gyula (Budapest) ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
Dr. Mező Tamás (Szeged) Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium


Forrás: MTI, www.ratztanarurdij.hu

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés