Szolgáltatások
programok
2019. március
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 05. 20. kedd
Állandóság és változás a közoktatásban
A konferencián elhangzottak összefoglalója

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet 2014. május 12-én tanév végi konferenciát tartott a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium dísztermében.

A rendezvényt megnyitó Pleyerné Lobogós Judit köszöntötte a meghívott előadókat, dr. Lantai Csillát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának főosztályvezetőjét és Pongrácz Lászlót, az Oktatási Hivatal megbízott elnökhelyettesét, valamint Szabóné Fónagy Erzsébetet, a VIII. kerület tankerületi igazgatóját, Rigóczki Csabát, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet igazgatóját, valamint minden érdeklődőt, megjelent kollégát.
Bevezetőjében kiemelte, hogy bár a konferencia témaadó címe az „Állandóság és változás közoktatásunkban”, szakmai körökben köztudomású, hogy a téma óriási és szerteágazó, így az egyes előadásokban a teljességre törekvés lehetetlen, némely részlet megvilágítása mellett a gondolatébresztés a cél.

Rigóczki Csaba, az MFPI igazgatója a köszöntőjében rövid helyzetképet, tájékoztatást adott az Intézet feladatellátásáról, jelenlegi helyzetéről. 

A köszöntőt egy kiváló tehetség, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályának IV. évfolyamos hallgatója, a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium 11-es tanulója, Sándor Zoltán hegedűn történt előadása követte, akit zongorán kísért Czene Rudolf zongoraművész. A kedves, egyben művészi előadás igen nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

Sándor Zoltán

 

A zenés produkciót követően dr. Lantai Csilla, Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettes tartotta meg "Az új Ptk. szabályai - a gyermek, a szülő és a pedagógus szempontjából" című előadását.

Összefoglalójában a 2013. évi V. tv. felépítéséből a Második Könyv/Az ember, mint jogalany és a Negyedik Könyv/Családjog változásait érintő módosításokat, változásokat emelte ki, és ismertette a jogszabályi hátterek megjelölésével az érintett jogintézményeket.

Második Könyv témái az érintett jogintézmények, a cselekvőképesség, a gondnokság és a támogatott döntéshozatal voltak.

Ezt követően a Negyedik Könyv, Családjogi Könyv néhány fontos rendelkezését mutatta be:

 • Az érintett jogintézmények: Leszármazáson alapuló rokoni kapcsolat; Örökbefogadás; Házasság felbontása; Szülői felügyeleti jog; Kapcsolattartás; Közvetítői eljárás (gyermekvédelmi és támogatott közvetítői eljárás); Gyámság; Családbafogadás; Változások az örökbefogadás feltételeiben

 • Szülői felügyeleti jog I. II.III.

 • Szülői felügyeleti jog szünetelése és feléledése – ÚJ eset
 • A gyermek sorsát érintő lényeges kérdések / ezen belül ÚJ: a gyermek állampolgárságának megváltoztatása
  • Vagyonkezelés korlátozása

 • Törvényes képviselet I., II.

  1. Közvetítői eljárás kötelező elrendelése
  2. Támogatott közvetítői eljárás (Gyermekvédelmi törvény)
  3. Gyámnevezés, gyámságból kizárás
  4. Bejelentési kötelezettség gyámrendelés érdekében
  5. Családbafogadás
  6. Gyámrendelés I.II.III.
  7. Gyermekvédelmi nevelőszülő gyámként történő kirendelése
  8. Kizáró okok – az alkalmasság érdekében
  9. Összeférhetetlenség – a törvényes képviselet maradéktalan ellátása érdekében 

Lantai Csilla

Rendkívüli érdeklődéssel kísért előadása után felajánlotta, hogy kérdések esetén szívesen áll a kollégák rendelkezésére, majd előadását az alábbi gondolattal fejezte be:

A gyermekeknek ahhoz, hogy egyszer teljes értékű és érett felnőttekké váljanak, szükségük van teljes értékű anyákra és - akiben a leggyakrabban szenvednek hiányt - teljes értékű apákra.
A szülői szeretet hiánya azzal a következménnyel jár a gyermeknél, hogy önmagukat sem tudják szeretni igazán és bizalmatlanok lesznek az élettel szemben.

A nem szeretett gyermek sebe igen sok esetben az élet végéig fáj,
sőt a következő nemzedékek is szenvednek tőle
.
/Carl G. Jung/"

Lantai Csilla virág

 

*** 

Pongrácz László elnökhelyettes úr előadása után köszönetet mondunk Foki Tamás igazgatóhelyettes úrnak és Hámori Veronika igazgató asszonynak, hogy a tanév végi konferenciánknak helyet adtak. Ugyancsak megközsöntük a közösségi szolgálatot végző diákoknak a vendégek fogadásánál, a regisztrációnál a ruhatárban és a bélyegkiállítás megrendezésében nyújtott példamutató részvételüket.

A tisztelt kollégák hozzáállásából, visszajelzéseikből eredő záró gondolatunk:
Célunk célba ért!

A tanév végi feladatokhoz sok erőt, kitartást, a nyári szünetben pedig kellemes, egyben pihentető feltöltődést kívánunk!

Pleyerné Lobogós Judit
pedagógiai szakértő

Kapcsolódó dokumentumok
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés