Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Gyógypedagógia (SNI)
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2012. 02. 03. péntek
Összefoglaló a korai fejlesztők szakmai műhelyének foglalkozásáról

Az elmúlt év novemberében alakult műhely tovább folytatta az evésterápia témakörében kibontakozó munkáját. A Budapesti Korai Fejlesztő Központ adott otthont a főváros intézményeiből érkező számos szakembernek 2012. január 20-án.

A műhelymunka esetek bemutatásával, elemzésével, a tapasztalatok összegyűjtésével, közzétételével kívánja segíteni a gyógypedagógusok munkáját.

Ezen az alkalmon a házigazda intézmény mutatott be két fejlesztő helyzetet video-prezentációval.  Mindkét gyermek súlyosan, halmozottan sérült, óvodás korú, PEG-es táplálással, amelyet, ha lehetséges, felválthatna a szájon át történő táplálás. Az etetés, táplálás, zavarainak megélése, kezelése a szülők számára rendkívüli konfliktushelyzeteket teremthet. A szakember számára az evésterápia hangsúlyos része a szülővel való kommunikáció, együttműködés. Ennek segítésére nélkülözhetetlen több esetben a pszichológus támogató közreműködése. A műhelyfoglalkozáson részt vett  Dr.  Mózes Eszter klinikai gyermek-szakpszichológus és Dr. Borbély Sjoukje gyógypedagógus, klinikai gyermek- szakpszichológus, segítve az esetek elemzését, és támpontokat adva a hatékony szülő-szakember együttműködéshez.

A decemberi műhelyfoglalkozás eseteit is nyomon követtük. Az egyik óvoda problémás esetét is feltárva további tapasztalatokhoz jutottunk sok segítséget kapva a jelenlévő pszichológusoktól.

A következő találkozónk március első hetében szerveződik. Több kolléga jelezte, hogy hozza eseteit.

Az evéshez köthető bazális stimuláció hospitálható az intézményben. Az autizmussal élő gyermekek evésterápiájának feltérképezése további feladatként jelentkezett. A szakirodalmak gyűjtése elkezdődött.

Pál-Horváth Rita
gyógypedagógiai tanár, MFFPPTI szaktanácsadó

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés