Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Gyógypedagógia (SNI)
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2012. 05. 18. péntek
Óvodások új szűrőeljárása

Beszámoló a Fővárosi Logopédiai Munkaközösség és a Kozmutza Flóra EGYMI Pedagógiai Szakszolgálatának közös programjáról: SZÓL-E? – Szűrőeljárás az óvodáskori logopédiai ellátáshoz - Nyelvi és beszédzavarok szűrőeljárása 5–6 éves korban.

Szól-e? Logopédiai szűrőeljárás

Régóta váratott magára ez a bizonyos szűrőeljárás, amely oly sokáig titkos, kitartó, megfontolt és eredményes munkának köszönhetően végül megszületett. Kas Bence – Lőrik József – Molnárné Bogáth Réka – Szabóné Vékony Andrea – és Szatmáriné Mályi Nóra nevéhez fűződik a „SZÓL-E?”, azaz szűrőeljárás az óvodáskori logopédiai ellátáshoz elnevezésű eljárás, ami alkalmas az 5-6 éves gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrésére, valamint az olvasás- és írászavarok kockázatának objektív feltárására.

2012. május 10-én lehetőségünk adódott, hogy a Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben megrendezésre kerülő konferencián vegyünk részt, ahol részletes és összefoglaló előadást hallhattunk az óvodáskori logopédiai szűrőeljárásról. A logopédusokból álló nézőközönség nagy figyelemmel hallgatta az előadást megkezdő egyik szerző, Szatmáriné Mályi Nóra beszédét. A gondosan felépített prezentáció ismertette a szűrőeljárás megalkotásának fontosságát, a jogszabályi vonatkozást a vizsgálati eredmények bemutatásáról és a szubtesztek felépítését. 

A szót a következő előadó, Szabóné Vékony Andrea vette át, aki részletesen bemutatta a SZÓL-E szubtesztjeit. Az eljárás 10 szubtesztje három területet céloz meg: a beszédfejlődést, a nyelvi fejlettséget és az olvasás-írás elsajátításának előfeltételeit. A beszédfejlődést vizsgáló feladatok közé sorolható az artikuláció és az álszópárok hallási differenciálása. A nyelvi fejlettség vizsgálatát célzó szubtesztek közé tartozik a szóemlékezet, mondatismétlés és a névutók produkcióját, megértését célzó gyakorlatokat. A harmadik nagy egység feladatai közé tartozik a formaegyeztetés, álszóismétlés, fonológiai tudatosság és a gyorsmegnevezés.  

Világossá vált továbbá, hogy a teszt használata csupán a logopédusok kompetenciájába tartozik. Körülbelül 20 perc alatt elvégezhető, egyénileg alkalmazott eljárás. A szerzők gondosan odafigyeltek minden apró részletre. A kidolgozott, ésszerű jegyzőkönyvvezetésnek köszönhetően a gyermekek adatai átláthatóan rögzítésre kerülnek, részletes képet adva az eredményekről, ami megalapozza a további vizsgálatokat és az ezekre épülő logopédiai terápiákat. Tehát egy átfogó, mobilizálható, gyors, jól feldolgozható és rögtön pontozható szűrő eljárásról beszélhetünk.   

A konferencián szó esett továbbá a SZÓL-E elméleti hátterét és gyakorlati alkalmazását ismertető tanfolyam indulásáról, amire jelentkezni a www.szole.hu oldalon van lehetőség.

Ha a nyelvi zavarok nem kerülnek időben napvilágra, akkor a részfunkció zavarok az évek előrehaladtával nem csökkennek, sőt másodlagos okként iskolai kudarcok kialakulásához vezetnek. Úgy gondolom a szűrőeljárásnak köszönhetően felszínre kerülnek a gyermekek hiányosságai, melynek köszönhetően időben megkezdett célzó gyakorlatokkal könnyebben orvosolható a deficit.

A SZÓL-E szűrőeljárásról további információ a www.szole.hu oldalon található.

Soltész Kitti
logopédus

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés