Szolgáltatások
programok
2019. február
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 04. 15. szerda
Az Intézet története

 

A Szeminárium szervezete

A Szeminárium a maga idejében a kor követelményeinek maximálisan megfelelő – ma úgy mondanánk – komplex intézmény volt az alábbi szervezeti felépítéssel:

 Tanfolyamok:

1. állandó tanfolyam a kezdő tanítók számára,
2. tudományos előadások,
3. technikai és művészeti tanfolyamok,
4. idegen nyelvi tanfolyamok.

  Laboratóriumok:  

-  pedagógiai,
-  lélektani,
-  fizikai.

Pedagógiai Könyvtár,
Pedagógiai Múzeum.

Az intézmény első igazgatója a szervezetét, koncepcióját kialakító Weszely Ödön lett. Rajta kívül még egy függetlenített munkatársa volt az intézménynek, a továbbképzést tiszteletdíjas előadók – szakterületük kiemelkedő képviselői – végezték.

A Szeminárium tanfolyamain keresztül volt a főváros pedagógusaival a legszélesebb érintkezésben. A megnyitás évében 1089 nevelő jelentkezett a meghirdetett tanfolyamokra és tudományos előadásokra. Ekkor 2689 pedagógus dolgozott összesen a főváros iskoláiban. A jelentkezők között a pedagógusok minden rétege szerepelt, de többségben voltak a tanítók.

A laboratóriumok az elméleti előadásokon hallottak gyakorlati alkalmazásának terepei voltak. A tanfolyamok hallgatói ezekben vizsgálatokat, méréseket, gyakorlatokat végezhettek. Minthogy a pedagógiai és a lélektani laboratórium munkájában sok volt az átfedés, később a kettőt egyesítették, és ebből nőtt ki 1941-ben a Székesfővárosi Pályaválasztási Tanácsadó és Képességvizsgáló Intézet.

A könyvtár állománya az Szeminárium megalakulásakor 4000, négy év múlva pedig már 16 000 kötet volt. A húszas évek közepén a Fővárosi Könyvtár gyámsága alá került, majd Fővárosi Pedagógiai Könyvtár néven önálló intézménnyé lett. Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum megalakulásakor állományával együtt beolvadt abba.

A pedagógiai múzeum a Szeminárium keretében a maga teljességében sohasem valósult meg. Az indulást követő években lendületes és eredményes gyűjtőmunka kezdődött, gazdag anyag és sok értékes iskolatörténeti dokumentum gyűlt össze. Ezt azonban az első világháború éveiben – amikor az épület hadikórház lett – az iskolák közt szétosztották, és később már nem sikerült összegyűjteni. Esetenként szerveztek alkalmi kiállításokat, de ezek anyagai sem maradtak együtt.

A Szemináriumhoz az indulás évétől kapcsolódott egy gyakorló elemi népiskola, és e vonatkozásban Európa első ilyen szervezetű intézménye volt. A gyakorlóiskola pedagógiai műhely szerepét töltötte be. A kezdő tanítók állandó tanfolyamának hallgatói képzési idejük jelentős részét ott töltötték részben hospitálással, részben tanítással. A már működő tanítok részére is tartottak ott bemutató tanításokat. Ezeket az épület nagy előadó termében tartották, nemegyszer több száz hallgató előtt. Részvételi jegyet előre kellett igényelni – amely természetesen ingyenes volt -, mert mindig lényegesen többen szerettek volna ezeken részt venni, mint amennyi a terem befogadóképessége volt. A harmincas években Móricz Zsigmond is részt vett egy ilyen bemutató tanításon, és nagy elismeréssel írt róla. Ezek a tanítások nyújtottak alkalmat arra, hogy a gyakorlóiskolában kidolgozott új módszerek, eljárások minél közvetlenebbül kerüljenek be a fővárosi iskolák gyakorlatába. 1919-től az épületben működő óvoda is gyakorló intézmény lett az óvónői továbbképzés gyakorlati bázisaként.

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés