Szolgáltatások
programok
2019. február
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 04. 15. szerda
Az Intézet története

 

Harmadszor is megalakuláskori név

1957 szeptemberétől az intézmény újból Fővárosi Pedagógiai Szeminárium néven folytatta tevékenységét. A következő évek az Intézet történetének egyik legsikeresebb, legtöbb eredményt felmutató korszakát jelentették. A forradalom szétzilálta a továbbképzésnek a minisztérium által megszabott rendjét, így ismét lehetővé vált a fővárosi sajátosságok érvényre juttatása. Ennek egyik formájaként felújították – az alapítási koncepciónak megfelelően - a kezdő nevelők tanfolyamát, de most már nem csak a kezdő tanítókra, hanem az óvónőktől kezdve a középiskolai tanárokig bezárólag minden kezdő pedagógusra vonatkozóan. Ennek a továbbképzési formának elsődleges műhelye a gyakorlóiskola volt, ahol sok gyakorlati tanítást látogattak, esetenként maguk is tanítottak. Az elméleti foglalkozások anyaga pedig elsősorban szakmódszertani témák feldolgozása volt. A kezdő nevelők mellett ebben a továbbképzési formában vettek részt azok a pedagógusok is, akik esti vagy levelező úton szerezték oklevelüket, esetleg a tanügyigazgatásból vagy más munkakörből kerültek az iskolákba.

A másik jelentős – talán az előbb említettnél is fontosabb – kezdeményezésnek kell tekinteni az Apáczai Csere János Szabadegyetem – megszervezését, mellyel az Intézet az alapítási elgondolás tudományos előadásaihoz tért vissza. A szabadegyetem – későbbi nevén akadémia – különböző tagozatain az egyes tudományágak legkiválóbb szakemberei, a tudományos, a társadalmi élet, a kulturális szféra legismertebb, legkiválóbb képviselői tartottak előadásokat. Az egyes szaktárgyak saját profiljuknak megfelelően alakították tematikájukat, sorra vették a tantárgy neuralgikus pontjait, de alakultak tantárgytól független tagozatok is olyan témákban, melyek közérdeklődésre tarthattak számot. A jelentkezés várakozáson felüli volt. Annak ellenére, hogy részvételi díjat kellett fizetni, az első évben már 3000 felett volt a jelentkezők száma, amely a további években még emelkedett is. (A “Lakóhelyünk, Budapest” tagozatra pl. 350-en jelentkeztek.) Négy tanév után ez a továbbképzési forma megszűnt, mert a minisztérium kiadta a továbbképzést szabályozó új rendeletét.

Az 1957-től 62-ig tartó időszakban az Intézet munkáját erőteljes kibontakozás jellemezte. Az előbb említettek mellett komplex továbbképzési formaként megindította a Kultúrpolitikai Akadémiát, speciális tanfolyamokat hirdetett, segítette a kerületi, a körzeti munkaközösségek tevékenységét, megalapozta a gyermekotthoni, gyermekfelügyelői, ifjúságvédelmi, gyámügyi dolgozók továbbképzését. Mivel az Intézet felsőoktatási jellegű intézmény volt, lehetősége nyílt arra, hogy kivételes esetben, külön engedéllyel, szaktanárképző tanfolyamot nyisson. Ennek alapján az énekszakos tanárhiány csökkentésére ének szaktanári tanfolyamot indított.

Ennek a lendületes, eredményekben gazdag korszaknak vetett véget az Intézet fennállásának 50. évében egy – a felsőoktatásra vonatkozó - kormányrendelet, mely 1962. augusztus 31-i hatállyal az Intézetet feloszlatta. A rendelet ugyanis kimondja, hogy felsőoktatási intézményt csak országos főhatóságok tarthatnak fenn. Mivel a Szeminárium egyetlen olyan intézmény volt, melynek fenntartója regionális szerv – Budapest Főváros Tanácsa -, fel kellett oszlania, és helyiségeit át kellett adnia a felsőoktatásnak. A helyiségátadást a Fővárosi Tanács úgy oldotta meg, hogy a Fazekas Mihály Gimnáziumot – amely 1960. január 1-jétől a Szeminárium gyakorlóiskolája lett – a Baross utcai épületből átköltöztette a Horváth Mihály térre, és annak épületét adta át.

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés