Szolgáltatások
programok
2019. február
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 04. 14. kedd
Mérei Ferenc
- a névadó

 

1964–1986

Mérei Ferenc 1964-től 1976-os nyugdíjaztatásáig az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézet (az OPNI, azaz ’a Lipót’) vezető pszichológusa, az általa alapított Pszichodiagnosztikai, majd Klinikai Pszichológiai Laboratórium vezetője. Széles körű szakmai tevékenységet folytat, a szemináriumszerű ’Mérei-szerdákon’ – a Lélektani Intézet szombatjaink folytatásán – és azokon kívül is. A laboratórium a magyar pszichológusképzés egyik (nem hivatalos) centrumává lesz. Az általa alapított, szerkesztett és részben írt Vademecum sorozat ötven füzete (1965–’70) a hazai képzés alapmunkának számító korpusza. 1976-ban irányításával zajlik le a pszichológusi szakmai előírások kodifikációja is.

Mérei neve a magyar pszichológusok összegyűjtött önéletrajzainak hivatkozási statisztikájában a második helyen szerepel, közvetlenül az évtizedekig tanszékvezető (1945–’70, 1971) Kardos Lajos után. Megszülettek a régi munkatársával, V. Binét Ágnessel közösen írott klasszikusai, a számtalan kiadást megért Gyermeklélektan (1970) és a fogalommá lett Ablak–Zsiráf (1971). Más jelentős munkái is kiadásra kerülhettek, pl. szociometriai alapműve, a Közösségek rejtett hálózata (1971), melynek egyes vizsgálatai még a háború utáni éveknek, a Fővárosi Lélektani Intézetnek köszönhetőek. De e szociometriai kutatásnak ekkor is megvolt a maga aktuális intenciója: annak egyszerre közösségi és (a hatalom szemszögéből) destruktív igénye, hogy a csoportszerveződés és vezetőválasztás alapjának nem a hivatali döntéseknek, hanem a hozzáértésnek és hatékonyságnak kell lennie (Pléh Csaba [1945–]), esetleg egy újbalos utópia felvázolása (Lányi Gusztáv [1951–]). Mindkét esetben egyértelműen ellenzéki, alternatív világ-, ember- és közösségkép.

1976-os nyugállományba kényszerítése után Mérei többek között a magyar pszichodráma mozgalom egyik vezetőjeként a Pszichodráma Műhely Csoportban és más, tanítványi csoportokban műhelymunkát végez. Lakásán informális magánegyetemet teremt, közben a Magyar Pszichológiai Társaság pszichodramatikus tudományos munkacsoportjának is vezetője. Részt vesz az MTA Irodalomtudományi Intézete szociálpszichológiai értékorientációs novellaelemzési vizsgálataiban is, régi kollégája és barátja, az irodalomtörténész Szabolcsi Miklós (1921–2000) meghívására az ELTE bölcsészkarán irodalompszichológiai speciálkollégiumot tart.

Ebből az időből származik a fővárosi nevelésüggyel való ismételt intézményes kapcsolatfelvétele is. A fővárosi nevelési tanácsadók munkatársainak tartott önismereti csütörtöki csoport, valamint az FPI kiadványai: a Mérei írta Szociálpszichológiai vizsgálatok az iskolában (1974) és az általa társszerkesztett Iskolai osztályok szociálpszichológiai elemzése (1976) c. kötetek feltétlen kiemelést érdemelnek.

Ötvenhatos és fiatal ellenzéki barátaival – a hatóságok ismételt figyelmeztetései ellenére – soha nem szakít, de baloldali meggyőződéséről sem hajlandó lemondani. A csehszlovákiai ellenzék üldözése ellen tiltakozó Charta ’77 aláírása csak egyike renitenskedéseinek. A betegség meg-megújuló rohamai után 1982-ben egy újabb agyérgörcs már-mára sír szélére taszítja, de legendás életerejével még ezt is túléli; megtanul újra mozogni, beszélni, nyelni. Mikor hosszas, majd kétévi betegség után 1986 elején végül elhunyt, csak a pálya ért véget – a szakmai és emberi út nyitva maradt – per aspera ad astra. Vagy ahogy ő fogalmazott: egyszer „késő este húsz fiatal férfi és lány ült össze különféle értelmiségi szakmákból, s konzultáció címén azt kérték az ősz lovagtól, mondja meg ott, rögtön, félreérthetetlenül, eligazító erővel: hogyan kell élni. A Lovag (…) nem tért ki az örömök részleteire, hiszen a Kővendég már nyújtotta feléje kezét. De kimondta a fontosat: intenzíven kell élni.”

 

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés