Szolgáltatások
programok
2019. május
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 04. 30. szerda
Nyomtatott papír, vagy e-hírek - melyik a zöldebb?

Meglepő következtetésre jutott egy svéd tanulmány. Környezeti szempontból a nyomtatott újság lehet kedvezőbb is, mint az internetes hírportálok böngészése és az e-könyv sem ideális megoldás.

A legtöbb ember számára egyértelműnek tűnik, hogy kinyomtatni egy újságot lényegesen több környezetterheléssel jár, mint elektronikus úton elolvasni ugyanazokat a híreket. Nos, ez a látszólag egyszerű képlet mégsem ilyen egyértelmű. Egy svéd intézet a KTH Center for Sustainable Communications kifejezetten arra volt kíváncsi, hogy a hírolvasás esetén melyik az előnyösebb a nyomtatott verzió, vagy az elektronikus. Figyelembe vették az energiahasználatot, a felhasznált papírfajtát, és nyomdaipari technológiát, tehát teljes életciklus-elemzést végeztek, és meglepő következtetésre jutottak.

konyv_ekonyv2
Nyomtatott újság, vagy e-hírek?
Eredményeik szerint, amennyiben naponta 10 percnél kevesebb időt töltünk hírolvasással, akkor a szén-dioxid kibocsátást tekintve az elektronikus változat a kedvezőbb környezeti szempontból. Más eredményt kaptak a kutatók azonban, amikor növelték a hírolvasással töltött időt. Adataik szerint amennyiben legalább napi 30 percet áldozunk a hírekre, akkor már a nyomtatott sajtótermékek jobban szerepelnek a szén-dioxid kibocsátást tekintve.
A hagyományos nyomdatechnikával készült újságok esetén 28kg/fő/év, míg online sajtótermékek esetén 35kg/fő/év szén-dioxid kibocsátást számoltak a kutatók. Az intézet hozzáteszi, hogy amennyiben az elektromos energia előállításának módja változik, és a megújuló energiák irányában mozdul el, úgy eredményeik is módosulhatnak.

Digitális nyomdatechnika előnyben?

Bármily meglepő hasonló a helyzet a könyvnyomtatással is. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a modern nyomdatechnikával előállított könyvek, vagy az e-könyvek tekinthetőek-e zöldebb megoldásnak.

A víz, nyersanyag és energiafelhasználást figyelembe vevő életciklus elemzés szerint egy e-könyv olvasó előállításának környezeti terhe nagyjából 50 digitális nyomdatechnikával nyomtatott könyvnek felel meg. Ha a szén-dioxid kibocsátást és az üvegház-hatást is figyelembe vették, akkor egyetlen e-könyv olvasó 100 hagyományosan nyomtatott könyvnek feleltethető meg.

Hosszútávon előny a könyvtáraknál?

A fenti kutatás természetesen - mint az ilyen kutatások jellemzően - sosem lehetnek teljes körűek. A Mother Earth alapítvány szerint egy könyv kinyomtatása nagyjából 3 kg szén-dioxid kibocsátásával jár, és ez jelentős mennyiség, ám a könyv kétségtelen előnye, annak tartóssága. A fent idézett tanulmány ugyanis a nyomtatott könyv egyik kétségtelen előnyét nem vette figyelembe, és ez pedig az, hogy a könyv továbbadható, vagy éppen kölcsönözhető is könyvtárakból. Igazán zöld megoldás tehát a nyomtatott versus e-könyvek vitában is az újrahasználat lehet. A könyvtári könyvek újrahasználhatóak, így zöldebb megoldás, mint akár az e-könyv, akár az új könyvek megvásárlása

Forrás: www.greenfo.hu

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés