Szolgáltatások
programok
2019. május
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 04. 17. csütörtök
Online verstanulás

2014. április 28-án Haba Anikó a Magyartanárok műhelyfoglalkozása keretében mutatja be, hogyan tehető élménnyé a verstanulás, hogyan lehet könnyen, gyorsan, pontosan elsajátítani a memoritereket a Versike szoftver segítségével.

„Édesanyaként és tanárként nem szerettem a számítógépes játékokat. Féltékeny voltam rájuk, mert nekik mindig sikerült, ami nekem csak ritkán. Átszellemült örömöt csalni gyerekeim arcára és órákig lekötni figyelmüket.” írja Haba Anikó a szoftver megalkotója.

A Versike nagy segítséget jelent a tanároknak, nevelőknek is, hiszen méri a tanulás minden mozzanatát. Az így kapott adatokból egyszerűen, és gyorsan felismerhetőek azok a tanulók, akik lassabban haladnak- nekik több időre, gyakorlásra van szükségük. A tehetségek, a nagyon könnyen tanuló diákok kiszűrésére is gyorsan, könnyen, egyszerűen használható eszköz.

Eddigi kutatásaik biztatóak: játékossággal, a saját tempó biztosításával és folyamatos visszajelzéssel megteremthető az a környezet, amelyben érdekessé és sikerélményt jelentő tevékenységgé tehetjük a tanulást. Az az önbizalom is visszanyerhető, amit a tanulási nehézséggel való megbélyegzés miatt veszítenek el.

A Versike célja játékossá tenni és ezáltal megkönnyíteni a verstanulást. Ennek érdekében fejtörőbe csomagolták a verseket. A megjelenő versrészletből egyre több betű tűnik el, s az egyre fogyó szöveget kell fejben kiegészíteni, miközben újra és újra elmondjuk az adott költeményt. Mire teljesen elfogynak a betűk, tehát eltűnik a szöveg, már tudjuk is a verset. Az ellenőrzés a szöveg begépelésével történik, s a program megmutatja, hogy mennyire pontosan emlékszünk a tanultakra. A tanulásainkról készült statisztikák pedig meghozhatják a kedvet a gyakorláshoz, hiszen egy-egy ismétléssel a korábbi hibák száma általában feleződik.

A műhelyfoglalkozás ideje: 2014. április 28

Helyszíne: Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet (1088 Budapest, Vas u.8.)

A műhelyfoglalkozásra kérjük, a bacso.ildiko@fppti.hu e-mail címen regisztráljanak!

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés