Szolgáltatások
programok
2019. szeptember
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2015. 05. 04. hétfő
Sokszínű találkozó a Néprajzi Múzeumban

Színes kavalkád fogadta április 25-én a Néprajzi Múzeumba látogatókat, akik a XI. "Tiszán innen – Dunán túl" országos népdaléneklési minősítő verseny – Nits Márta emlékverseny résztvevőivel találkozhattak a múzeumban és a Parlament előtti téren.

A több mint egy évtizede életre hívott találkozó ünnepélyes megnyitóján szomorú szívvel emlékeztünk a verseny alapítójára. Kucsák László Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője megnyitójában megrendülten idézte fel alakját, szerepét:

Kucsák László

Kucsák László, a verseny védnöke

Idén Nits Mártára emlékezünk, aki az egész verseny megálmodója, lelke volt. Előző év december végén távozott közülünk, és számomra kivételes büszkeség, hogy a kerületünk pedagógusa volt hosszú éveken keresztül. Az idei évtől ez a verseny az Ő nevét fogja viselni, így soha nem merül feledésbe Márta szellemisége.”

Nits Márta emlékére Szabó Zoltán dudajátékával kísérve Dr. Juhász Katalin vezetésével közösen énekeltük el a Márta által éveken keresztül vezényelt „Által mennék…” kezdetű népdalt.

A Himnusz dallamai és a megemlékezéséként felcsendült dallamok megható élményt nyújtottak, ahogy több száz népdalénekes avatott előadása zengte be a Néprajzi Múzeum auláját.

Aulában

Az aulában

Dr. Frazon Zsófia tudományos titkár köszöntötte a múzeum nevében a résztvevőket, majd Pölöskei Gáborné az Emberi Erőforrások Minisztériumának a köznevelési intézményfejlesztésért felelős államtitkára üdvözlő szavait hallhatták a megjelentek. Bátorító, támogató szavaiban a mai kor digitális világában a helyét meglelő, felismerő hagyományápolás fontosságát, izgalmát, érzelmi telítettségét emelte ki: Ha belegondolunk, hogy 2015-ben ugyanazt a dalt énekli el egy fiatal, amelyet évszázadokkal ezelőtt kukoricahántás közben, vagy szüreteléskor énekeltek felmenőink, büszkék lehetünk arra, hogy népi kultúránkat, amelynek alapja a népdal, sikerült megőriznünk. A népdalok a mindenkori emberek érzelmeit fejezik ki, legyen az öröm, bánat, csalódás, szerelem. Ezek az érzelmek ugyanúgy jelen vannak a mai ember életében is. A népdalok tükrözik a magyar szókincs gazdagságát, sajátos szimbolikájuk varázslatos és elgondolkodtató. Kodályt idézve: „Pár hangnyi dallamok, mintha kőbe vésve állták volna századok viharát.”

A Babra zenekar

A Babra együttes


A Babra együttes tagjainak előadásában (Varga Veronika, Pozsonyi Dávid, Babcsán Bence, Réti Benedek, Koller Dániel) vérpezsdítő délszláv dallamokat hallhattak a megjelentek. A kiváló zenészek magas színvonalú bemutatóján Dráva menti horvát dallamok, és Leckováci szerb muzsika csendült fel, majd a műsor zárásaként a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Tanszéke hallgatóinak műsorában Tardoskeddi párostáncot (Gyetvai Júlia és Sáfrány Balázs) és Marossárpataki verbunkot (Kele Kristóf) élvezhettek a nézők.

Énekes Katalin, a program szakmai felelőse, ismertette a nap bemutatóinak, kísérő programjainak sorrendjét.
Bemutató a díszteremben
Az 579 versenyző 176 előadását három helyszínen hallgatta meg a három tagú zsűri, és jelentős számú érdeklődő. A vetítőfalon figyelemmel kísérhették a versenyzők a bemutatók állását, így eredményesebb felkészülésben reménykedhettünk. A szervezők megpróbálták az indokolt kéréseket figyelembe venni a sorrend összeállításánál.

Az eredményhirdetést megelőzően fergeteges táncházban oldhatták fel a nap feszültségét, mozgathatták meg fáradt tagjaikat a résztvevők. A BorFolk együttes változatos muzsikája kiválóan kísérte Vörös Árpád, a „Tébláb Művészeti Iskola” igazgatójának változatos, attraktív tánctanítását.

A zsűri három helyszínen osztotta ki a minősítéseket, okleveleket, ajándékokat.

Egybehangzó vélemény szerint ismét magas színvonalú produkciókat köszönthettünk a versenyen.

Kézműves foglalkozás

Kézműves foglalkozás

A bemutatók alatt tárlatvezetések, a Pöcök Egyesület vezetésével rendezett népi kézműves foglalkozások, kreatív játékok tölthették ki a bemutatók közötti szüneteket. Az érdeklődő pedagógusok módszertani előadást hallgathattak a Kodály-Orff módszerről.
A legemlékezetesebb élmények közé tartozott a Parlament előtti Kossuth téren összekapaszkodva éneklő együttesek látványa, akiket a turistacsoportok elismerő tapsa között számos fényképfelvételen örökíthettek meg, hogy hazatérve otthonukba messze földön megcsodálhatják a magyar nép gazdag, változatos hagyományos kultúráját a gyermekek felszabadult énekét.

A Kossuth téren

A Kossuth téren

Hogy mit is jelent a népdal a megjelent fiatalok számára, azt a Kossuth Rádióban sugárzott beharangozó műsorban fogalmazta meg egyikük:”Ami megfog a népdaléneklésben az a meghittség… az autentikus énekesek úgy tudják énekelni, hogy az emberben megfagy a vér. Annyira gyönyörű.”

Köszönjük a megyei versenyszervezőknek, hogy bizonytalan státuszuk ellenére is segítették a fordulók megszervezését. A felkészítő tanároknak, szülőknek, tanulóknak gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Köszönjük a döntő megszervezésében, lebonyolításában résztvevők munkáját.

Munkatársaink fényképfelvételei idézik fel a döntő hangulatát.

Varga Ferenc

Nits Márta

Nits Márta fényképe az aulában

 

   

 

Emet logó

NTP_logo

OFI_logo

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés