Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Angol
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2012. 10. 24. szerda
M-learning

2012. október 17-én Tartsayné Németh Nóra, az ELTE Angol Alkalmazott Nyelvészet Tanszékének előadója, valamint a British Council trénere M-learning címmel tartott műhelyfoglalkozást az angoltanároknak a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézetben.

„A mai gyerek összezavarodik, amikor belép a 19. századi környezetbe, amely még mindig jellemzi az oktatási intézményeket, ahol kevés az információ, mondta  Marshall McCluhan canadai filozófus 1967-ben, és a műhelymunkát megnyitó videófilm azt mutatja, hogy az állítás nem veszített aktualitásából. Hatalmas egyetemi előadótermet, csupasz falakat látunk, peregnek Michail Wesch és a Kansas State University antropológia szakos hallgatóinak segítségével készült filmkockák, ahol a tanulók elgondolkodtató információkat osztanak meg velünk:

  • 115 hallgató tanul egy osztályban,

  • a tanároknak csak 18%-a tudja a nevüket,

  • évente száz dollárért vásárolnak tankönyveket, amelyeket sohasem nyitnak ki,

  • a feladott olvasmányok 49%-át olvassák el, és annak csak 26%- fontos az életben,

  • van, aki nyolc könyvet olvas el a tanévben, de 2300 web-, 1281 Facebook oldalt látogat meg,

és még sorolhatnánk a fiatalok figyelemfelkeltő üzeneteit. A mai tinédzserek a közösségi oldalakon léteznek, osztják meg gondolataikat, élik mindennapjaikat, és már ímélt is ritkán írnak. Mindenkinek van mobiltelefonja, és ha nem is oskostelefon, akkor is többfunkciós tevékenységre képes, lehet fényképezni, hangfelvételt készíteni, szöveges üzenetet küldeni, az okostelefonok applikációi pedig végtelen lehetőségek tárházát kínálják. Az Amszterdami és a Groningeni Egyetem és az Ealy Bird, az angol nyelv tanítására szakosodott szervezet kutatásai kimutatták, hogy az okostelefon alkalmazásainak segítségével hatékonyabbá válik az angol nyelv tanulása, az eredmények jobbak azokban a csoportokban, ahol a tanulók az okostelefonjaikat is használják a nyelvtanulásban. A műhelyfoglalkozás résztvevői megismerkedtek nyelvtani és készségfejlesztő mobil eszközökre készült alkalmazásokkal, kipróbálták a mobil eszközök által nyújtott lehetőségeket (audio-, video-, hangfelvétel), a kiadók által fejlesztett nyelvi alkalmazásokat, és a  QR kódokat is megfejtették, amelyek segítségével eljutottak a British Council mobil nyelvtanuló applikációihoz.

A fényképek is jól mutatják a résztvevők érdeklődését és lelkesedését a mobil tanulás új lehetőségei iránt. A folytatás nem marad el. A szervezők már az újabb műhelyfoglalkozást tervezik, amely a mobiljátékok és a nyelvtanulás lehetőségeit tárja fel.

Kapcsolódó dokumentumok
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés