Szolgáltatások
programok
2020. február
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Német
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 05. 30. péntek
Vitázik a világ ifjúsága – IV. Országos döntő

A közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásáról vitáztak középiskolások Budapesten a Jugend debattiert international német nyelvű vitavetélkedő országos döntőjén május 28-án Budapesten. A szópárbajban Pőcze Júlia és Bartha Regina érvei bizonyultak a legjobbnak, így ősszel ők ketten képviselhetik Magyarországot a varsói nemzetközi finálén. 

„Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon?“ - erről a kérdésről vitáztak Magyarország legjobb fiatal szónokai a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjén. Pőcze Júlia, a Tamási Áron Gimnázium tanulója fair vitában okos érvekkel győzte le ellenfeleit. A második helyezett Bartha Regina, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja lett, így ők ketten utazhatnak ki Varsóba, hogy nemzetközi szinten is bebizonyíthassák retorikai képességeiket.

A Magyarországon negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőnek idén az Andrássy Egyetem adott otthont, ahol közel 140 érdeklődő követte nyomon az elszánt és tényeken alapuló vitát. A döntőbe jutott négy tehetséges fiatal szónok izgalmas pro és kontra érveket sorakoztatott fel a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásával kapcsolatban. Pőcze Júlia jól alátámasztott érvekkel állt ki a szabályozás fontossága ellen, s kitűnő meggyőzőerejének köszönhetően nem hagyott kétséget a zsűriben azt illetően, hogy nemzetközi szinten is jó esélyekkel indulhat a győzelemért.

Vitázik a világ ifjúsága

A vitatréning során szerzett nyelvtudást Pőcze Júlia és Bartha Regina nemcsak a további életében, hanem a varsói nemzetközi döntőn is kamatoztathatja. Lengyelországban találkoznak ugyanis 2014 októberében a projektben részt vevő nyolc ország legjobb fiatal szónokai. Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna is képviselteti magát a varsói nemzetközi döntőn.

„Ha felnőttek vitáznak egymással, akkor annak gyümölcsöző eredménye lehet, ha pedig fiatalok teszik ezt, az reményt keltő: A rendszerváltás utáni generáció minden bizonnyal egy vitabarát környezetben szocializálódhat”, méltatta a projekt érdemeit Bóta Zsolt fővédnök, a Külügyminisztérium Európa Referátus vezető-helyettese.

A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága projekt nagyban hozzájárul a politikai műveltséghez, mindemellett a német-nyelvórák tananyagának izgalmas színfoltja lehet. Évente 8 országból, mintegy 2000 diák vesz részt a vetélkedőben.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő a Goethe-Institut, a Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária, az Audi Akademie, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad-Adenauer-Stiftung támogat.

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről:

• magyarul: www.goethe.de/ins/hu/bud/lhr/ppp/jdi/huindex.htm

• németül: www.jugend-debattiert.eu

• videó: http://www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA

• Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés