Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Filozófia, etika
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 06. 02. hétfő
Magyar siker a nemzetközi filozófia versenyen

Magyar siker született a XXII. Nemzetközi Filozófia Olimpián Litvánia fővárosában, Vilniusban, ahol Merker Iván, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 10. évfolyamos diákja ezüstérmet szerzett.

"Ahogy egyre előrébb jutottam az OKTV folyamán, úgy kezdtem egyre komolyabban foglalkozni a filozófiával" - mondta Merker Iván, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 10. évfolyamos diákja, aki a XXII. Nemzetközi Filozófia Olimpián Litvánia fővárosában, Vilniusban ezüstérmet szerzett. Az eddigi legtöbb, 41 országot felvonultató verseny feszes programmal, egyetemi előadásokkal, városnézéssel és történelmi nevezetességek meglátogatásával zajlott május 15. és 18. között.

Mennyit és hogyan készültél a versenyre?
Ez azért érdekes kérdés, mert felső tagozatban a filozófia-tanárnőm, Takács Márta volt az osztályfőnököm, illetve a magyartanárom is egyben, így filozófiából tőle kaptam meg az alapokat, ő készített fel a versenyre is.
Filozófiát idén év elején kezdtem el tanulni fakultáció keretében, majd ahogy egyre előrébb jutottam az OKTV folyamán (a követelményeknek megfelelően nekem még egy osztályozóvizsgát is kellett hozzá tennem), úgy kezdtem egyre komolyabban foglalkozni a filozófiával, illetve kezdtem egyre többet tanulni. Végül miután kijutottam az IPO-ra (International Philosophy Olympiad), elkezdtem jobban belemélyedni az angol nyelvű filozófiába is, illetve írtam néhány próbaesszét is, amelyekből Takács Márta segítségével megpróbáltuk levonni a tanulságokat.

Hogyan sikerült kijutnod a külföldi megmérettetésre?
A filozófia OKTV döntőseinek rendezte meg a Magyar Filozófiai Társaság az IPO-válogatóversenyt, ahol a diákolimpiához hasonlóan négy órán keresztül idegen nyelvű esszét kellett írnunk. A magyar válogatóverseny első két helyezettje, idén Perczel Jakab és én jutottunk ki a nemzetközi versenyre, Vilniusba.

Kivel utaztál ki, és mennyi időt töltöttél Litvániában?
A magyar delegáció két diákból (Perczel Jakab és én), illetve két tanárból (Takács Márta és a delegációvezető, Pató Attila) állt. A tanárok feladata a versenyen a Nemzetközi Bizottságban való részvétel volt, vagyis a dolgozatok értékelése. Magyarországról a delegációvezetőn kívül mindig a válogatóverseny első helyezettjének tanára utazik, amennyiben vállalja. Mi négy napot töltöttünk kint május 15. és 18. között, ez megegyezik az IPO programjának hosszával. Ennél több időt csak azok töltöttek a litván fővárosban, akiknek nem volt aznapra repülőgépjük hazafelé. Nekünk szerencsénk volt, kétszer egy órát utaztunk Varsón keresztül.

Miből állt a verseny?
Az IPO versenyrésze a második napon, 16-án délelőtt volt, amikor egy négyórás esszéírás keretében kellett idegen nyelven (angolul, németül, franciául vagy spanyolul) egy választott filozófiai problémában kifejteni a nézeteinket (négy idézetből lehetett választani). Ez nekem nem volt annyira ismeretlen műfaj, hiszen nagyon hasonló volt az OKTV második fordulója, azzal a különbséggel, hogy az magyarul volt, ahogy a válogatóverseny is. Miután megírtuk az esszéket, a tanárok pontozták titkos kódokkal, és 85 dolgozatból 25 került a Steering Board, a legfontosabb zsűri elé, illetve mindenki, aki 6,5-nél magasabb átlagpontszámot kapott, elismerő oklevelet kapott. Idén a szokásosnál sokkal több érmet, 4 aranyat, 8 ezüstöt és 8 bronzot osztottak ki.

Melyek a jövőbeni terveid?
Alapvetően újságírással szeretnék foglalkozni, viszont nem kommunikáció szakon gondolkodom. Egyelőre még nem döntöttem el, hogy hol szeretnék tanulni, de nem vetem el a külföldi tanulás lehetőségét sem.

Részletesebb információ a versenyről és a díjazottakról >>

Forrás: www.edupress.hu

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés