Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Történelem
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 06. 03. kedd
Országos történelmi műveltségi vetélkedő

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó ismét meghirdeti népszerű Országos történelmi műveltségi vetélkedőjét a Németh László Gimnáziummal karöltve. A háromfordulós csapatverseny első fordulója a korábbi évekkel ellentétben az új tanévben lesz, a ingyenes nevezés 2014. szeptember 12-én zárul. 

A vetélkedő célja, hogy a diákok csapatmunka során a gyakorlatban is felhasználják az iskolában tanultakat. A vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezését várják a következő tanévben 10. évfolyamba lépő tanulók köréből. A nevezés ingyenes.

Hatodik alkalommal hirdeti meg Országos történelmi műveltségi vetélkedőjét a középiskolások számára a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a pedagógiai megújulás egyik műhelyeként hírnevet szerzett Németh László Gimnázium. A népszerű verseny időzítése idén némileg eltér a korábbiaktól: az első forduló a 2014–2015-ös tanévre esik, így a szeptemberben 10. évfolyamba lépő tanulók köréből várják a háromfős csapatok jelentkezését, iskolánként legfeljebb három csapatot. Az első fordulóra a felkészülés alapját most is a kilencedikes tankönyv jelenti, s a további fordulóknál ehhez a tizedikes tankönyv egy része csatlakozik. Mivel a nyári szünet után nagyon hamar elérkezik az első forduló, már most érdemes nevezni, és a nyarat is kihasználni a felkészülésre, hogy minden csapat sikeres legyen a szeptemberi első megmérettetésen!

A vetélkedő lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok ne csak a tanórákon megszerzett történelemtudásukat kamatoztathassák, hanem kiélhessék fantáziájukat és élvezhessék a játékos feladatokat. A három fordulóban a kvíz-típusú feladatokon kívül a kreativitást, prezentációs készséget és színészi játékot igénylő összetett feladványokat is meg kell oldaniuk. Fontos kompetenciákat is fejleszt a vetélkedő: a gyerekek megismerhetik a csapatmunkát, gyakorolhatják a történelmi források önálló feldolgozását és az önálló véleményalkotást.

Tavaly több mint 300 csapat nevezett a vetélkedőre, és idén is sok nevezésre számítanak a szervezők. Az első forduló után az 50  legjobb eredményt elérő csapat mérheti össze tudását a regionális fordulóban, míg a döntőben csupán 10 csapat versenghet az értékes nyereményekért.

A vetélkedő népszerűsége töretlen a diákok és a tanárok körében egyaránt, évről évre sok nevezés érkezik. Nem csak a diákok élvezik a versenyt és lepnek meg bennünket kiváló megoldásaikkal, de a pedagógusok is meríteni tudnak a feladatokból későbbi munkájukhoz.” – mondta el Kiss János Tamás, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó vezérigazgatója.

Szeptember 18-án kerül sor az iskolákban a helyi fordulókra, a regionális forduló pedig Mikuláskor, azaz december 6-án zajlik majd. A döntő már az új évben, január 31-én kerül megrendezésre, hagyományosan a budapesti Németh László Gimnáziumban.

Az Országos történelmi műveltségi vetélkedővel kapcsolatos további információk az NTK honlapján érhetők el. >>


Forrás: Nemzedékek Tudása

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés