Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Környezeti nevelés
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2011. 06. 28. kedd
Mit teszel az élhető jövődért?

A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának 2010. évben kiírt és elnyert pályázata megvalósításának a végéhez értünk.

Budapest általános környezetvédelmi problémáinak megoldásán belül a „környezetvédelmi és természetvédelmi szemléletformálás a fővárosban” témakört választottuk.

A fővárosi középiskoláknak olyan programokat állítottunk össze, mely egyrészt a pedagógusoknak, másrészt a diákoknak nyújt segítséget a szemléletformálásban.

A tanárok minden, az iskolában adott lehetőséget kihasználnak a környezetvédelem oktatásakor, ezért olyan lehetőségeket kínáltunk, amelyben más aspektusból ismerkedhetnek a témával. A programokon résztvevők személyes tapasztalatokat szereztek a természeti és a humán környezet megismerésében és a környezeti konfliktusok feltárásában. Célunk volt, hogy ellássuk a pedagógusokat gyakorlati tanácsokkal, adjunk ötleteket és élményeket, ismertessük meg őket a környezeti nevelést segítő társadalmi szervezetekkel, hogy tudjanak kikhez fordulni problémáikkal, igényeikkel.

Külön szerveztünk tanár- és diákprogramokat, melyekre mindig nagy volt az érdeklődés. Szorgalmi időben igen nehéz egy kialakított tantárgyfelosztás, órarendi keretek között olyan időpontot találni, ami megfelelő. A részvételek és a visszajelzések alapján szükség van egy ilyen központi, koordináló programsorozatra, amiből válogathatnak a pedagógusok.

Ezek a programok olyan találkozásokra is módot nyújtottak, ahol a különböző iskolák tanulói, tanárai kicserélhették tapasztalataikat, megoldási javaslatokat adhattak egymásnak.

Azt tapasztaltuk, hogy a környezettudatos szemléletformálás igen nehéz, hiszen oly sok ellenállást kell leküzdeni – gyorséttermi táplálékok, kevés számú szemetes a főváros utcáin, az intim napi tevékenységekről már nem is beszélve, mint a fogmosás folyóvízzel stb. –, mely igen heroikus küzdelmet, összefogást kíván minden pedagógustól. Amennyiben ezt külön-külön teszik, akkor még kilátástalanabb a helyzet.

A projekt arra buzdított, hogy önálló pályázatokkal is próbálkozzanak, amennyiben a lelkes iskolai team erre vállalkozik.

A projekt végén készítettünk két kiadványt, melyek nem pusztán a diák- és pedagógusprogramok ismertetői, hanem módszertani segítséget is nyújtanak egy-egy téma feldolgozásához. A hasznos linkek óriási segítséget nyújtanak a kollégáknak a tájékozódásban.

Sok sikert és elszántságot kívánunk az környezetvédelmi és természetvédelmi szemléletformáló programok  iskolai adaptáláshoz!

Dr. Sarkadiné Keszi Gabriella
pedagógiai szakértő

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés