Szolgáltatások
programok
2020. február
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Dráma és tánc
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 04. 22. szerda
Balkányi Kitty az évad legjobb női táncosa

25 éves koreográfus hallgató kapja idén a Tánc Világnapján, április 29-én a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díját.

A fiatal táncos technikai tudása párosul a hitelességgel, a színpadi jelenléte a létezéssel, ő maga a tánc, a varázslat, a kisugárzás. A táncművészet legnagyobb ünnepén a Művészetek Palotájában veheti át a rangos kitüntetést Balkányi Kitty 2009. április 29-én. 

A Tánc Világnapját  az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének köszönhetjük. 1983 óta minden évben április 29-én ünnepelheti a szakma és a lelkes táncművészetért rajongó közönség a mozgás művészeit. A dátummal a klasszikus balett megalkotójának, az 1727. április 29-én született Jean-Georges Noverre-nek állítottak emléket.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kiírt Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat is a fiatal táncos-koreográfus művésznő veheti át immár másodízben (először 2007-ben) modern táncművészet kategóriában. Az ösztöndíj a tehetséges fiatalok pályakezdéshez nyújt segítséget. Az odaítéléséről a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere által felkért szakmai kuratórium döntött.

A Nemzeti Táncszínház kilencedik alkalommal rendez fesztivált a Tánc Világnapja tiszteletére, és kizárólag professzionális táncegyüttesek előadásait tűzi műsorára.

A Budapest Táncszínház új darabját a spanyol Gustavo Ramirez Sansano koreográfus készítette, női főszereplője Balkányi Kitty, aki 11 éves kora óta a Magyar Táncművészeti Főiskola tanulója, jelenleg  koreográfus hallgatója. Az elismerés mögött kemény munka rejlik. Folyamatosan képzi magát itthon és külföldön. Saját koreográfiái: Fűszálak - 2001 Trafó, Inspiráció - Fiatal Koreográfusok Estje, Furcsa pár - 2005 Mu színház, Szoló-Duó Fesztivál.

A tánc és a művészet kiemelkedő képviselője a törékeny, fiatal lány, aki alázattal, lelkesedéssel és hittel néz a jövőbe. Táncát és tehetségét látva biztosak lehetünk, ez a díj: hírnevének nyitánya.

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés