Szolgáltatások
programok
2019. november
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Mozgókép és médiaismeret
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2010. 10. 08. péntek
Kisfilmeket a médiaórákra!
Műhelyfoglalkozás mozgóképtanároknak

A kisfilmen minden bemutatható, ami a médiaoktatás számára különös jelentőséggel bír: narráció, montázs,  műfajok, hitelesség, színészvezetés, technikák összeépülése, dokuhatás... A legtöbb magyar kisfilm könnyen beszerezhető. A kisfilm belefér a tanórába. Október 21-i módszertani börzénk után a gyártó rendelkezésünkre bocsátja a filmet. Vendégünk: Muhi Klára filmkritikus.

Ha még eddig nem tettük, fedezzük fel a kisfilmben rejlő médiaoktatási potenciált!
A kisfilm ugyanis a legszabadabb, legkreatívabb műfaj a jelenlegi mozgóképes palettán. Gyártásához nem kell feltétlenül sok pénz, már egészen fiatalon, középiskolásként is bekapcsolódhat bármely diákunk - akár az iskolában létrehozott kisfilmjével - a nemzetközileg egyébként remekül kiépített rövidfilmes életbe (fórumok, fesztiválok stb…).  Jól áll  a műfajnak az internet, és ha jól választunk - tokkal-vonóval, vetítéssel, elemzéssel együtt - belefér a 45 perces médiaóra-keretbe, tehát jól áll neki a tanóra is. 

A hazai választék különösen bőséges. Magyarország  kisfilm nagyhatalom, évi 100-150 rövid darab jelenik meg csak a Filmszemle látókörében, sok közülük óriási fesztiválköröket tesz, jelenleg is az egyiket a filmkritikusok Félix díjra – vagyis „az európai Oscar”-ra nominálták (Szimmler Bálint filmfőiskolás, Itt vagyok c. munkája).  

A kisfilm azért is jó nekünk, médiatanároknak, mert szinte minden könnyűszerrel demonstrálható rajta, ami a tananyagban számunkra kitüntetett jelentőséggel bír: montázs, narráció, műfajok, hitelesség, párbeszéd, színészvezetés, technikák összeépülése, dokuhatás, animációs gondolkodás, műtípusok egymásbajátszása, adaptáció, és még számos érdekes bejárási útvonal. 

Az október 21-én 15 órától 17.30-ig tartó foglalkozás 3 filmmel szeretné demostrálni ezt a pazar multifunkcionalitást: Kárpáti Mór: Éjfélkor, Bertóti Attila: Ariadné (anim)  Dési András-Móray Gábor: A 639-es baba (vegyes tech.) című munkáit vetítjük és "készítjük elő" mozgóképórára.

Regisztráció: kozak.zsuzsanna@fppti.hu

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés