Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Vizuális kultúra
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 12. 15. hétfő
Minikonferencia, versenyek, kiállítás
Beszámolók és versenykiírások

A Fővárosi Pedagógiai Napok programkínálatából kiemelkedtek a művészeti nevelés rendezvényei.

Novemberben rendezte intézetünk kooperációban a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeummal, valamint a Budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal Minikonferenciáját a rangos művelődési intézményben.

Kiállítótérben

Salgó Viktória felvétele

A kora délutántól késő estig tartó találkozón a vendégeket Hemrik László a múzeumpedagógiai osztály vezetője kalauzolta végig a „LUDWIG 25. A kortárs gyűjtemény” című kiállítás termeiben. Nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy milyen múzeumpedagógiai módszerekkel interpretálhatók a fiatalok számára a huszonöt éves múzeumban őrzött kortárs alkotások.
Különösen azért volt érdekes a tárlatvezetés, hiszen ennek a bemutatónak a művei szerepelnek az ez évi Komplex Rajzversenyeken, illetve a „Gondolattúra a Ludwigban” elnevezésű műelemző versenyen.
Ezt követően rövid, ámde a megszokott intellektuális igényességgel Dabi-Farkas Rita múezumpedagógus az „Anarchia. Utópia. Forradalom” című időszaki kiállítást mutatta be a látogatóknak. A „Kék terembe” levonult vendégek a szűkebb értelemben vett pedagógiai problémákról hallhattak előadásokat.

Magyar József szakértő, szaktanácsadó a „Hogyan készüljünk eredményesen a szaktanácsadói látogatásra?” című hiánypótló előadását videó bejátszással kezdte, közelebb hozva ezzel a felütéssel az iskola mindennapi valóságát a hallgatósághoz, ellentételezve a  később ismertetett, alapvetően a száraz adminisztrációt érintő bemutatójának szigorúbb világát.
Az érdeklődők remek összefoglalót hallhattak a felkészülés menetéről, a látogatások céljairól, azokról a kulcskérdésekről, melyeket érintenek a szakmai segítségnyújtáson alapuló szaktanácsadói konzultációk.

A kiállító térben

A kiállító térben

Iránytűként hathatnak az elhangzottak minden vizuális neveléssel foglalkozó szakember számára, csakúgy, mint Garamvölgyi Béla a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára ismertetője a fővárosi rajzversenyre történő felkészülésről. A művésztanár gazdagon illusztrálva ismertette az általános iskolás rajzverseny idei tematikáját, példák sorozatán keresztül bemutatva a felkészülés ajánlott állomásait.

A találkozót a versenyhirdetések, ütemezések, aktuális problémák megbeszélése zárta.

Előadás közben

Előadás közben

Köszönetünket fejezzük ki a múzeumpedagógiai osztályon dolgozó kollégáknak, hogy ismét magas színvonalú programokkal várták a látogatókat, ezzel illeszkedve a Fővárosi Pedagógiai Napok rendezvényeihez.

 

 

 

Kiállítás a Városházán.

November 27-én, csütörtökön a Pedagógiai Napok záróakkordjaként, nyílt meg a Szinapszis című művésztanár kiállítás a Főpolgármesteri Hivatal kiállító terében. A nagyszámú megjelentet Magyar Zita osztályvezető meleg szavakkal üdvözölte. Kiemelte, hogy milyen fontos, hogy évek óta művészi élményben részesülnek a hivatali dolgozók, az arra látogatók.

Dr. Feledy Balázs magas színvonalú, részletes, a pedagógiai munka és az alkotó tevékenység alapjait feltáró, probléma érzékeny megnyitóján értelmezte a címként megjelölt kifejezést, kontextusba állítva a látott művekkel. A huszonegy kiállítóalkotásait részletesen bemutató, a Feledy úrtól megszokott felkészültséggel, szakmai tudással fűszerezett megnyitó kitért a művészeti nevelés problémáira, felhívva a jelenlévők figyelmét a területben rejlő hallatlan lehetőségekre.

Varga András igazgató úr a Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola vezetője köszöntötte a kiállításhoz kapcsolódó iskolai bemutatót. Méltatta az intézményben folyó művészeti oktatást, melynek lelke, az iskolai kiállítás rendezője - akinek műve szintén megtalálható a Szinapszis tárlaton - Opánszki Tamás már többször bizonyította elhivatott pedagógusi tevékenységével, hogy a professzionális művészi muinka összeegyeztethető a hiteles, magas színvonalú tanári feladatvállalással.

Hartl Bence művésztanár-gitárművész klasszikus zenei interpretációi fokozták a megnyitó élményét.
A változatos, élményt adó kiállítás január közepéig tekinthető meg a Főpolgármesteri Hivatalban.

Szabóné Fónagy Erzsébet

Szabóné Fónagy Erzsébet

A Fővárosi Pedagógiai Napok zárásaként Szabóné Fónagy Erzsébet  a Budapest, VIII. Tankerület igazgatója összegezte a napok tanúságait, élményeit, köszönetet mondva a szervezőknek e nem csekély feladat pontos ellátásért.

A rendezvénysorozat a felmérések szerint sikeres volt. A több napos program záróakkordja a kiállító művészek kvalitásos műveinek, valamint a megnyitón közreműködőknek köszönhetően, méltóképpen reprezentálta a művészeti nevelés, az alkotó pedagógusok munkájának fontosságát.

Versenyek

A Komplex Rajzversenyen és a „Gondolattúra a Ludwigban” műelemző versenyen felhasználható művek listája megtalálható a mellékletünkben.

Hagyományosan, immáron több mint egy évtizede, intézetünk szakmai támogatásával ismét meghirdetésre kerül a középiskolások számára kiírt Képző-, ipar- és fotóművészeti pályázat a pestszentlőrinci Kondor Béla Közösségi Házban. Az ország egyik legjelentősebb művészeti találkozóján a három kategóriában bármely középiskolás részt vehet. A rangos versenyt kiállítások zárják.

A pályaművek leadási határideje:  2015. január 30. (péntek) a Kondor Béla Közösségi Házba.

1181 Budapest, Kondor Béla sétány 8.
A pályázati kiírást a melléklet tartalmazza.

 

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
művészetek

 

 

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés