Szolgáltatások
programok
2019. február
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 11. 26. szerda
Fővárosi Pedagógiai Napok 2014 - megnyitó

A Fővárosi Pedagógiai Napok 2014. évi programsorozatát Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár nyitotta meg a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2014. november 25-én.

Sántha Péterné

Sántha Péterné alpolgármester
Forrás: MFPI/Varga Ferenc

A több évtizedes múltra visszatekintő, háromnapos rendezvénysorozat - a hagyományokhoz híven - zenei produkcióval kezdődött, Oláh Ernő, a Józsefvárosi Zeneiskola hallgatójának hegedűjátékában gyönyörködhettek a hallgatók.

A megjelenteket ezt követően Sántha Péterné, az eseménynek helyet adó VIII. kerület alpolgármestere köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta: a kerület és a főváros minden iskolájában a pedagógusok olyan gondolatokkal végzik munkájukat, mint a pálya iránti elkötelezettség, a hivatástudat, az odafigyelés és a szeretet. A tanítás nem egyszerű feladat, nemcsak munka, hanem hivatás, de arra is szükség van, hogy a pedagógusok néha megálljanak, és szellemileg feltöltődjenek, és ez a mostani rendezvény jó alkalom erre a kiváló eszmecserék, előadások és gyakorlati bemutatók révén - mondta. 

Pölöskei Gáborné

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár
Forrás: MFPI/Varga Ferenc

A rendezvényt Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, kiemelve, hogy a kormány rendkívüli erőfeszítéseket tesz az oktatásban, mert ebben rejlik Magyarország sikere.
Megnyitójában az államtitkár hangsúlyozta: az ország sikerének kulcsát a gyermekek jelentik, az ő tudásuk, és ezt kell szem előtt tartani. Ezért az oktatásban minden lépésnek egymásra kell épülnie, egységet alkotnia - mutatott rá. Közölte: értékalapra helyezik az oktatási rendszert, most köznevelésről van szó, nem közoktatásról.
A minisztérium kiemelt céljai között említette a társadalmi leszakadás megakadályozását és a tehetséggondozást. A helyettes államtitkár úgy vélte, a köznevelés rendszerének megújítása nem mehet egyik napról a másikra, az átalakítás csak hosszú folyamatként képzelhető el. Az új jogszabályok orvosolják az eddigi hibákat, továbbá kitüntetett figyelmet szentelnek a gyermekeknek, de tenni kell még azért, hogy az oktatás színvonalasabb legyen - mondta. Hozzáfűzte: fontos, hogy minden gyermeket hozzásegítsenek a későbbi boldogulásához.
Pölöskei Gáborné szerint a pedagóguséletpálya-modell kialakításával a kormány több évtizedes adósságot egyenlített ki. Arra is kitért, hogy a 21. századi kihívásoknak megfelelő, minőségi tankönyvekre van szükség, ezért a kormánynak a korábbiaknál nagyobb szerepet kell vállalnia ebben a kérdésben.

Kaposi József

dr. Kaposi József főigazgató
Forrás: MFPI/Varga Ferenc

Az FPN 2014 első napján "Új feladatok a köznevelésben" címmel tartott szakmai előadást Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója. Előadásában kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország versenyképes legyen, az oktatásban az eddigi szintet meg kellene tartani, vagy tovább emelni. Fontos feladatnak nevezte, hogy 10 százaléknál kevesebb legyen azon fiatalok száma, akik az oktatási rendszerből kikerülve nem szereznek semmilyen képzettséget. Ha ezen a területen további romlás lesz, az nemcsak az iskolarendszer működésének problémáját jelenti, hanem nagy terhet okoz a társadalomnak, hiszen akinek nincs végzettsége, azt nagy valószínűséggel el kell tartania a társadalomnak - magyarázta.
Arról is beszélt, hogy súlyos elmaradása van Magyarországnak az oktatásban a felnőttek részvételét tekintve, a számok messze alatta vannak az európai elvárásoknak. Jellemző, hogy az szerez újabb végzettséget, akinek már egyébként is van, és akinek nincs, az nem szerez végzettséget felnőttként sem - mondta. El kellene érni, hogy az iskolázatlanok és az alacsony iskolázottságúak bekapcsolódjanak a felnőttképzésbe - fűzte hozzá.

Forrás: MTI/Végh Györgyi

FPN 1. nap

FPN 2014. Megnyitó
Forrás: MFPI/Varga Ferenc

 

A rendezvénysorozat második és a hét többi napján a délelőtti órákban szakmai nap keretében módszertani bemutatók, óralátogatások, előadások, kiállítások szerepelnek a programban.
A második napon délután kerül sor Kojanitz László, az OFI szakmai projektvezetőjének előadására, az új tankönyvek bemutatására, valamint a szekciónkénti tankönyvismertetésekre.

A harmadik napra szintén plenáris előadást szervezünk, melynek előadója Pölöskei Gáborné, az EMMI helyettes államtitkára és dr. Odrobina László, az NGM helyettes államtitkára, majd kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a Fővárosi Pedagógiai Napok ez évi programja.

Programfüzet >>

 

Kapcsolódó dokumentumok
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés