Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Fejlesztőpedagógia
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2011. 11. 03. csütörtök
Miért irritáló az iskolai táblán megcsikorduló kréta hangja?

A hazai iskolai osztályok többségében még hagyományos táblát és krétát használnak a pedagógusok a tananyag ismertetésére, és bizony gyakran előfordul, hogy a kréta éles hangon csikordul meg a tábla felületén.

táblára írás 1

Sok ember véleménye szerint ez a hang a világon az egyike a legborzasztóbbaknak. Számosan állítják azt, hogy elég gondolatban felidézni ezt a hangot, máris kirázza őket a hideg tőle. Eddig több tanulmány is foglalkozott ezzel a témával. Német és osztrák kutatók közös munkában keresték a megoldást a problémára. Kísérletükben keresték a választ arra, hogy vajon miért ennyire zavaró ez a hang. A kutatás során felhasználták a biológia, a fizika és a pszichológia tudományában eddig elért eredményeket.

táblára írás 2

A kísérlet első részében a résztvevők két csoportjának kellett a fülsértő és irritáló hangot hallgatni, közben pedig műszerek regisztrálták vérnyomásuk és pulzusuk változását, valamint a bőrük elektromos ellenállását. Az egyik csoport tagjainak elmondták, hogy mit fognak hallani, a másik csoport pedig úgy tudta, hogy egy kísérleti zenemű egyik hangszere adja a csikorgó hangot. A kísérlet második részében a meghallgatott hangból a kutatók kivonták a 2000 és 4000 hertz közötti frekvenciákat, amely tartományban mozog az emberi beszéd hangmagassága. A kutatás eredményei azt igazolták, hogy az irritáló hang hatásában jelentős szerepe van a pszichológiai tényezőknek. Azok a kísérleti alanyok, akik tudták, hogy mit hallanak, sokkal erősebben reagáltak az irritáló hangra, mint azok, akik kortárszene hangjainak vélték a hallottakat. Az a tudat, hogy most irritáló hangot kell hallgatniuk, a többszörösére emelte számukra az érzékelt fájdalmat, és testük reakciói is hevesebbek lettek. A tünetek jelentősen csökkentek a frekvenciasáv kiszűrésével.

A kísérlet vezetői szerint a jelenség oka az, hogy a belső fület az evolúció olyan alakúra formálta, hogy a beszéd hangját fel tudja erősíteni úgy, hogy kiemeli a környezeti zajból. A táblán csikorduló kréta hangja azokon a frekvenciákon szólal meg, amelyek a belső fül akusztikáját a legjobban kihasználják, és ennek következtében a hang a fájdalomküszöbig felerősödve jut el az idegrendszerig.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés