Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Kollégiumi nevelés
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 05. 16. péntek
A kollégiumpedagógia aktuális kérdései

2014. május 9-én a fővárosi Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban megrendezésre került a VII. Szakmai Országos Kollégiumi Konferencia.

 

A szakmai szolgáltatás területén árnyékban vannak a kollégiumok – mondta köszöntőjében a társszervező Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet igazgatója, Rigóczki Csaba.

Köszöntő

 

A konferenciát Mikes György a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium igazgatója nyitotta meg. Pozitív jövőképet rajzolt fel: a 2014/2015-ös tanévet új helyen kezdi a kollégium a XIV. kerület Tábornok utca 22-ben. A Deák fontos feladata, célja, hogy a diákjai a mindennapokhoz hozzátartozó témákkal is találkozzanak. Ezt szolgálta a rendezvény kiegészítő programja, Toplak Zoltán fotóművész hajléktalan emberek portréiból összeállított kiállítása.

Megnyitó

 

Kiállítás

Brassói Sándor, az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság, Köznevelés-irányítási Főosztály főosztályvezetője előadásában részletesen beszélt az elmúlt négy év kollégiumi, rendszerszintű, valamint a közeljövő változásairól. A konferencia javaslatait várja.

Perkó László az Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója a szakképzési rendszer változásait mutatta be „Két évtized a nagyvállalati duális képzéstől a vállalkozói duális képzésig” címmel. Beszélt 1993 előtti, 1993-2006 közötti, valamint a 2006-2011 közötti időszakról, a jogszabályi háttérről és a mai helyzetről.

Uray Gergely a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság vezetője elmondta, hogy mit jelent, pontosan mit kell azon érteni, hogy a tanuló veszélyeztetett. Választ próbált adni, hogy ha intézményesített ellátásba kerül a gyermek, akkor milyen gondok léphetnek fel, hogyan lehet csökkenteni a veszélyeket. Végül azt a kérdést járta körül, hogy mit lehet kezdeni a gyermekvédelmi problémákkal.

Az életet változásában éljük, ahol meg kell élni a mély állapotokat is. Szőke András az ESZTER Alapítvány krízistanácsadó szakpszichológusa nagyon részletesen ismertette a krízis mibenlétét, a típusait, bemutatta a krízisállapot szakaszait. Beszélt arról, hogy mit lehet tenni egy krízises személlyel.

Az ebédszünet előtti utolsó hozzászólás keretében a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, Trencsényi László arról beszélt, hogy a 125 éves civil szervezet keretei között milyen szerepet tölthet be a kollégiumi nevelés.

A Kollégiumi Nevelési Szakosztály újraélesztésében vállalt szerepet Mikes György igazgató.

A konferenciával egy időben elkezdődött a „Hallják-e a hangodat?” című workshop a diákönkormányzati tanulók részvételével, melynek moderátora Pásztor Gabriella és Szabó Fanni a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium munkatársai. A TÖNK (Tanulói Önkormányzat) képviselői bemutatták, hogy miként látják a tanulók érvényesülésének lehetőségeit.

Az ebédszünet után „abszolút” szakmai, kollégiumpedagógiai kérdések kerültek terítékre, melyekből három betekintést engedett a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium mindennapjaiba.

Először a kollégium igazgatóhelyettese, Wenczel Zsuzsanna az Országos Kollégiumi Alapprogram gyakorlati megvalósítását mutatta be. Előadásában a 2011/2012-es tanévből kiindulva a 2013-ban megjelent új alapprogram 2013/2014. tanévi megvalósítását vázolta. A 12 témakör 6 témapárban, hónaphoz rendelve valósult meg. A színes, fényképes bemutató nagyon jól szemléltette az intézményben folyó munkát.

A Deákban nagy létszámban (jelenleg 176 fő) vannak OKJ-s tanulók. Kihívás a pedagógusok számára, hogy hogyan tudják őket bevonni a mindennapi tevékenységekbe. Ennek megvalósuló gyakorlatáról beszélt Szabó Fanni szociálpedagógus és Tunkl Katalin pszichológus. A Deákos helyzet, a korosztály lélektani jellemzői után próbáltak válaszokat, lehetőségeket bemutatni a helyzet kezelésére.

Nagy érdeklődés fogadta a székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium igazgatója, tanügy-igazgatási szakértő, Nagy Kálmán a kollégiumok szakmai ellenőrzése, szakmai minősítése gyakorlati megvalósítása témájában tartott előadását. Felvetette, hogy a szemléletformáláson érdemes elgondolkodnunk. Szakértőként gyakorlati tanácsokat fogalmazott meg, felhívta a figyelmet a szakmai ellenőrzésre történő felkészüléshez.

Nagy Kálmán előadása

A konferencia záró előadását Pásztor Gabriella kollégiumpedagógus tartotta a drámapedagógiai lehetőségeiről a diszlexiás és hátrányos helyzetű tanulók körében a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban. Elhangzott, hogy milyen fejlesztő hatásai vannak, változik az önértékelés, a megértés, a szociális viselkedés. Bemutatta, hogyan és hol alkalmazható a drámapedagógia.

Südi Ilona
pedagógiai szakértő 

A konferencia támogatói, szervezői:
Deák Ferenc Középiskolai Kollégium
Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság
Együtt a Kollégiumi Diákságért Alapítvány

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés