Szolgáltatások
programok
2020. április
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 09. 30. kedd
Megkezdődött a kísérleti tankönyvek kipróbálási folyamata

Az újgenerációs tankönyvek esetében a fejlesztési folyamat részeként lehetőség nyílik a gyakorlati, tantermi tapasztalatok összegyűjtésére és felhasználására. Kétféle módon kezdődött meg a tanári észrevételek, javaslatok rögzítése és összegyűjtése.

Kérdőíves felmérés

A tanév elején és a tanév zárásakor kérdőíves felmérésre kerül sor. Az első, online formában kitölthető kérdőíven többek között a pedagógusok adhatnak visszajelzést a készítőknek arról, hogy milyen elvárásaik vannak a tankönyvekkel kapcsolatban, és arról is, hogy az újgenerációs tankönyvek koncepciójával kapcsolatban mit tartanak a legfontosabb elemeknek. A tanév végén pedig arról adhatnak értékelést, hogy hogyan váltak be a kísérleti tankönyvek a gyakorlatban, illetve javaslatokat tehetnek arra vonatkozóan, hogy milyen változtatásokat javasolnak a könyvek taníthatóságának és a tanulhatóságának fokozása érdekében. E két kérdőíves felmérésben minden olyan tanár részt vehet majd, aki kísérleti tankönyvet használ az idei tanévben. Az első kérdőív kitöltését ezen a héten kezdhették meg az érintett tanárok.

Elektronikus munkanapló

A tankönyvek használata során szerzett tapasztalatok elektronikus munkanapló segítségével is rögzítésre kerülnek. Önkéntes alapon tankönyvenként ötven tanár vállalkozott arra, hogy ilyen módon is segíti a tankönyvkészítők munkáját. A héten megnyílt munkanaplókon keresztül a pedagógusok a tankönyveket a legapróbb részletekig értékelni tudják.  Ez a típusú naplózás a tanév során folyamatosan zajlik majd, és ez adja a legtöbb információt a tankönyvek gyakorlati beválásának tapasztalatairól. A hivatalosan felkért kipróbáló pedagógusok egyénileg kaptak értesítést a szükséges teendőkről.

A kipróbálással, a kérdőívekkel vagy a munkanaplókkal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a kiprobalas@ofi.hu címre várják.

Forrás: OFI 


Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés