Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2015. 03. 05. csütörtök
Logopédia Európai Napja 2015

Egész Európa tekintete március 6. napján a logopédia felé fordul. Beszéljenek akár angolul, franciául, németül vagy más nyelveken, mindenütt a nyelvi és kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek segítésére terelődik a figyelem.

Ezen jeles nap tiszteletére Budapesten a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 24 tagintézménye várja a szülőket, pedagógusokat és szakembereket. Mosányi Emőke, az intézmény főigazgatója a 2015. március 2-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egész fővárosban nyílt órákkal, fórumokkal, interaktív programokkal, beszédszűréssel és tanácsadással fogadják az érdeklődőket.

A már évtizedes hagyományokon alapuló hálózatban évente több tízezer gyermek, közvetve pedig a családjuk is segítséget kap. Az intézmény feladatai között jelentős szerepet tölt be a beszéd, nyelvi és kommunikációs zavarok kezelése, a ritka logopédiai problémáktól a beszéd csiszolásáig, a beszédtechnika fejlesztéséig.

Nem feltétlenül kell szakembernek lennünk ahhoz, hogy környezetünkben észrevegyük, milyen rohamosan növekszik a nyelvi nehézségekkel, kommunikációs problémákkal küzdő emberek száma. Minden évben közel negyvenezer gyermek logopédiai szűrését végezzük el, melyet több, mint ötven százalékban logopédiai ellátás követ. - folytatta Mosányi Emőke. Az emelkedő tendenciát mutató adatok szükségessé tették, hogy évről évre több gyermeket fogadjon intézményünk. Ezt a célt szervezeti átalakítással, a személyi feltételek javításával kívánjuk elérni.

Napjainkban különösen felértékelődik a nyelvi kifejezés jelentősége, hiszen nem elegendő, ha briliáns gondolataink születnek, azt a környezetünk felé közvetítenünk kell. A mai felgyorsult élettempó mellett nincs idő kivárni, hogy a beszédhibával küzdők, a magukat nehezen kifejezők elegendő figyelmet kapjanak a mindennapi életben.

Az önkifejezés alapvető eszköze a beszéd. Az ezzel kapcsolatos problémák megoldásáért sokat tehetünk. – mondta a főigazgató asszony. Fontos, hogy tudják: problémáikra létezik gyógyír, csak a megfelelő szakemberhez kell fordulniuk.

Intézetünk eseményeiről élő videóban számolunk be a következő webhelyen:  www.fpsz.hu/elo-kozvetites/

A programokról részletes programfüzet a www.fpsz.hu/a-logopedia-europai-napja honlapon található.

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés