Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 11. 19. szerda
A nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítása várható

A köznevelési törvény módosítására 2014. november 18-án benyújtott kormányzati javaslat többek között azt tartalmazza, hogy jövő év március 31-től a pedagógiai-szakmai szolgáltatások átkerülnek az Oktatási Hivatalhoz.

Az Országgyűlés honlapján közzétett 25 oldalas javaslat rögzíteni indítványozza - a tanítási év zavartalan lebonyolítása érdekében -, hogy a köznevelési intézmény vezetőinek megbízása a tanítási év végét követően, nyáron jár le. Kormányrendeleti szabályozás alapján ez így működik már évtizedek óta. 

A települési önkormányzatok működtetési kötelezettségét egyértelműsíti, és egyben szűkíti a javaslat azon pontja, amely szerint az új taneszközök beszerzéséről már nem kell gondoskodnia a működtető önkormányzatnak. Ez a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata lesz a jövőben. A tárca szerint a felelősségi és hatáskörök így jobban elválnak egymástól, egyben megtakarítást eredményez a működtető önkormányzatoknál.

A módosítás részeként az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat az Oktatási Hivatalhoz telepítik, és rendezik azt a kérdést is, hogy az egyházi és magánintézmények a pedagógiai szakmai szolgáltatásokat milyen módon vehetik igénybe térítésmentesen. A megoldással a szakszerűség, költséghatékonyság és közszolgálati jelleg így egyaránt biztosíthatóvá válik - olvasható a javaslatban.

Változhat a közösségi szolgálat igazolása is, a javasolt új szabályozás szerint az 50 óra közösségi szolgálat elvégzését a középiskola befejezését közvetlenül követő vizsgaidőszakban megkezdett érettségi megkezdéséig kell igazolni.

Az időközben lényegesen átalakult fenntartói rendszerre és arra való tekintettel, hogy települési önkormányzat a köznevelési intézmények közül csak óvodát tarthat fenn, továbbá az ezzel összefüggő fenntartói igényekre figyelemmel indokoltnak látja a kormány egy új típusú, többcélú intézmény létrehozását, amely óvodai és bölcsődei feladatot szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegységek keretében láthat el.     

Gyakorlati szempontokból indokoltnak tartja a tárca, hogy egyes feladatokat, mint például a gyermekétkeztetés, illetve egyes pedagógiai szakszolgálati és pedagógiai-szakmai szolgáltatási feladatok, a nevelési-oktatási intézmények is elláthassanak, anélkül hogy ehhez többcélú intézménnyé kellene válniuk.

A gyógytestnevelés, a konduktív pedagógiai ellátás és a kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók ellátása  nevelési-oktatási intézményekben is történhet majd a megfelelő szakképzettségű szakemberekkel, valamint szülői kérésre sem lehetne évfolyamismétlést engedélyezni  a diákoknak az első osztálynál magasabb évfolyamokon.

 

Szerző: MTI, Végh Györgyi

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés