Szolgáltatások
programok
2020. február
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 10. 17. péntek
Képregény 2015
9-10. évfolyam
Angol és német nyelv

9-10. évfolyamos középiskolások háromfős csapatai számára angol és német nyelven országos képregénykészítő versenyt hirdetünk. A verseny pedagógiai célja a 9-10. évfolyamon tanuló középiskolások kompetenciafejlesztése.


A verseny kezdete:
2015. március 23-május 15.
helyszíne:
A versenyző csapatok iskolája
A nevezés határideje:
Lezárva
módja:
http://www.tehetseghalo.hu Regisztráció felületén.
A(z) 1. forduló időpontja:
2015. március 23-május 15.
helyszíne:
A versenyző csapatok iskolája
Eredményhirdetés időpontja:
2015.06.01.  00:00
helyszíne:
www.fppti.hu, www.tehetseghalo.hu
A verseny meghirdetője:
Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet
szakmai felelőse:
Török József
elérhetősége:
torok.jozsef@fppti.hu, (1) 338 2156/119
koordinátora:
Török József
elérhetősége:
torok.jozsef@fppti.hu, (1) 338 2156/119

A verseny azokra az informatikai, az idegen nyelvi (angol, német), a kommunikációs, a művészeti és a társas készségekre koncentrál, amelyek a legfontosabbak ahhoz, hogy a fiatalok sikeresen elinduljanak a karrierépítés területén.

A versenyfeladat megvalósítása során a versenyzők problémamegoldó képessége erősödik, gyakorolják a csapatban történő tevékenység összehangolását, a törekvést a megegyezésre, együttműködésre.

A képregény idegen nyelven történő megalkotása és a munkanapló vezetése során idegen nyelvi szövegalkotói képességüket fejlesztik, hogy gondolataikat gördülékeny stílusban, megfelelően árnyalva és hatásosan felépítve tudják megformálni. Mivel a feladatot elektronikusan készítik el, így az informatikai ismereteiket is kipróbálhatják a gyakorlatban.

A döntőbe jutott csapatok megtapasztalhatják, hogy milyen a nagy közönség elé kiállni, beszélni, érvekkel meggyőzni a hallgatóságot a saját alkotásuk értékeiről egy világos, logikusan felépített, hiteles prezentációval.

A versenyre olyan a 9-10. évfolyamos tanulók jelentkezését várjuk háromfős csapatokban, akik nem éltek életvitelszerűen az adott nyelvterületen, és nem anyanyelvük a választott nyelv.

A verseny kategóriái:

I. német szakiskola, valamint szakközépiskola alapóraszám (heti 2-4 óra)

II. német szakközépiskola emelt óraszám (heti 5 óra és a fölött,)

III. német gimnázium alapóraszám (heti 3-4 óra)

IV. német gimnázium emelt óraszám (heti 5 óra és a fölött)

V. angol szakiskola, valamint szakközépiskola alapóraszám (heti 2-4 óra)

VI. angol szakközépiskola emelt óraszám (heti 5 óra és a fölött)

VII. angol gimnázium alapóraszám (heti 3-4 óra)

VIII. angol gimnázium emelt óraszám (heti 5 óra és a fölött)

Azok a 10. osztályos tanulók, akik 9. évfolyamon nyelvi előkészítő osztályban tanultak, de a 10. évfolyamon heti 3-4 órában tanulják az idegen nyelvet, az emelt szintű (páros sorszámú) kategóriákban indulhatnak.

A versenyen való részvétel kizáró okai: ha a fenti feltételek valamelyikének nem felel meg, vagy a benyújtott anyag nem önálló munka. 

A verseny témája és menete

1. forduló (Elődöntő):

Ideje: 2015. március 23. - május 15.

Helyszíne: a versenyzők iskolája

A tanulók háromfős csoportokban minimum öt, maximum tíz diából/lapból álló képregényt készítenek otthon vagy saját iskolájukban. Egy dia/lap maximum négy panelt tartalmazhat. A képregény készülhet számítógépes grafikával vagy saját kézi rajzzal, amelyet beszkennelnek, és elektronikusan képregénnyé összefűznek.

A hangsúly a kreativitáson, a fantázián van. A képregény szöveges részét a kategóriák szerint választott élő idegen nyelven (angol vagy német) kell megírni, a kommunikáció is ezen a nyelven zajlik a verseny alatt.

A képregény mellé csatolni kell egy elektronikus Kutatási naplót, amely tartalmazza a témára felkészülés során végzett kutatómunkájuk összesítését képekkel, ábrákkal illusztrálva, és egy részletes Munkanaplót, amelyben idegen nyelven dokumentálják a munkafolyamatot. Kategóriánként húsz képregényt és naplót tudunk befogadni. Az egyes képregényoldalakat Powerpoint prezentációként kérjük, a munkanaplót pedig Word vagy PDF formátumban.

Az elkészült képregényt, a Kutatási naplót és a Munkanaplót egyetlen fájlba tömörítve 2015. május 15-ig feltöltik a jelentkezést követően e-mailben megkapott címre a felhasználónév és jelszó segítségével. A beérkezett képregények közül a zsűri kiválasztja kategóriánként a legjobb nyolc-tíz alkotást, az eredményt 2015. június 1-jén Tehetségháló és az intézeti honlapokon közzéteszi.

A nevezés módja: on-line a Tehetségháló honlapon, a nevezés díjmentes.

A nevezés határideje2015. március 20.

Ha a versenyre egy iskola több csapata is nevez, a tanuló neve után zárójelben írt római számmal kérjük jelezni, mely csapat tagja. / Pl.: Próba Dalma (I.)/

A jelentkezés menete:

  • A belépéshez szükséges névvel és jelszóval nem rendelkezők részére regisztráció a Tehetségháló weboldal Regisztráció felületen.

  • Bejelentkezés a regisztráció során megadott belépési név és jelszó segítségével.

  • A bejelentkezést követően válik elérhetővé a http://www.tehetseghalo.hu/versenyek felületen az egyes versenyekre történő jelentkezés online űrlapja.

  • Az online jelentkezési űrlap mezőinek pontos kitöltése (tanulónként egy űrlap)

  • A sikeres jelentkezést követően az adott verseny oldalán látható a versenyre jelentkezett iskolák, illetve a versenyre jelentkező tanuló neve.

A jelentkezéssel kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat az info@tehetseghalo.hu e-mail címen kérjük jelezni.

 


A verseny eredményei

Forduló
1.döntő


1. forduló eredményei
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés