Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2016. 02. 11. csütörtök
XLVIII. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny
9-10. évfolyam
Kémia

A verseny célja: a tehetséget felismerni, gondozni, a tehetség kibontakoztatását segíteni a magyarországi és a határon túli magyar oktatásban.

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny (Irinyi OKK), mint a kémiaoktatás eszköze évtizedek óta jelen van Magyarországon, és a határon túli magyar kémiaoktatásban is egyedülálló szerepet tölt be. Egyrészt a tehetségkutatás eszköze, másrészt növeli a tanulás és tanítás hatékonyságát. A versenyfeladatok kiválasztásának alapelvét a következőképpen fogalmazhatjuk meg: A kitűzött feladat a versenyző tudásának mélységét és ne csak a mennyiségét mérje, vagyis a probléma megértése, vagy a megoldáshoz vezető út késztessen gondolkodásra.

 


A verseny kezdete:
2016. február 11.
helyszíne:
A tanuló iskolája
A nevezés határideje:
Lezárva
módja:
online a www.tehetseghalo.hu oldalon
A(z) 1. forduló időpontja:
2016. február 11.
helyszíne:
A tanuló iskolája
A(z) 2. forduló időpontja:
2016. március 10
helyszíne:
Petrik Lajos SZKI, Budapest
A(z) 3. forduló időpontja:
2016. április 22-24.
helyszíne:
Szeged
Eredményhirdetés időpontja:
2016.04.24.  15:00
helyszíne:
Szeged
A verseny meghirdetője:
Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya, és az SZTE
szakmai felelőse:
Magyar Kémikusok Egyesülete KE
elérhetősége:
irinyi@mke.org.hu, 201-6883
koordinátora:
Németh Imre
elérhetősége:
nemeth.imre@oh.gov.hu, 338-2156/158

A verseny kategóriái korcsoportok szerint: 

Az I. kategóriába tartoznak a 9. évfolyam tanulói.

I. a. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti 2-nél több kémiaórája.

I. b. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több mint heti 2 kémiaórája volt (a kémia, természettudomány, biológia-kémia és biológia tagozat emelt kémia óraszámmal).

I. c. kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető.

A II. kategóriába tartoznak a 10. évfolyam tanulói.

II. a. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti 4-nél több kémiaórája.

II. b. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több mint heti 4 kémiaórája volt (a kémia, természettudomány, biológia-kémia és biológia tagozat emelt kémia óraszámmal).

II. c. kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető.

A III. kategóriába tartoznak a 9. és 10. évfolyam olyan szakközépiskolai vagy szakiskolai tanulói, akik 1 vagy 2 évig tanulják a kémiát.

A versenyben részt vesznek a határon túli magyar iskolák tanulói is. 

A jelentkezés és a részvétel feltételei:

A versenyben részt vehetnek valamennyi magyarországi és határon túli magyar középiskola nappali tagozatos 9-10. évfolyamos, ill. ennek megfelelő évfolyam tanulói és magántanulói. Az évhalasztást kapott tanulók az adott évben nem vehetnek részt a versenyen. A tanulóknak a versenyre az iskola igazgatójánál kell jelentkezni, aki a jelentkezett tanulók listáját, (nevét és kategóriáját) a megadott határidőig továbbítja a regionális pedagógiai oktatási központokhoz. 

A versenyen való részvétel kizáró okai:

A bizottság vezetője, valamint a feladatokat ismerő tag nem lehet olyan személy, akinek tanulói, rokonai, hozzátartozói indulnak a versenyen. 

A verseny témája, ismeretanyaga, felkészüléshez felhasználható irodalom:

Az elméleti verseny anyaga az általános-és középiskolákban tanult kémia, kategóriánként értelmezve. Az Irinyi OKK Versenybizottság a feladatok összeállításakor tekintettel lesz a kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjére vonatkozó 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet mellékleteiként megjelent kémia kerettantervek tartalmára (http://kerettanterv.ofi.hu/). Azonban fenntartja a jogot, hogy (a verseny tehetséggondozó jellegéből fakadóan) a kerettantervek által választható tananyagként megjelölt ismeretekre épülő feladatokat is kijelöljön. A versenyzők elméleti tudása terjedjen ki az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira, s legyen beágyazva az integrált természettudományos szemléletbe. A gyakorlati versenyen a logikai készségek és az eszközhasználat mellett a manuális készségek fejlesztését is igénylő elemzésben kell jártasságot bizonyítani. A döntő, 3. fordulóban a laboratóriumi gyakorlatok anyaga a 9. osztályos versenyzőknek sav-bázis titrálások, a 10. osztályos versenyzőknek pedig komplexometria. A megyei (budapesti) forduló laboratóriumi feladatait a helyi szervező és versenybizottság állítja össze, figyelemmel a döntő forduló gyakorlati anyagára. A felkészüléshez segítséget nyújtanak a www.irinyiverseny.mke.org.huweb oldalon található anyagok és a Középiskolai Kémiai Lapokban megjelent ismertetők és feladatok. 

A nevezés módja, határideje:

Az iskolák igazgatói megküldik a regionális pedagógiai oktatási központoknak a versenyezni kívánó tanulók nevét, számát és megadják a hátrányos helyzetű jelentkezők számát kategóriánkénti bontásban 2016. január 12-ig.

Pest megyei iskolák nevezése: tota.timea@oh.gov.hu címre

Budapesti iskolák nevezése online: www.tehetseghalo.hu/versenyek címre

A Tehetségháló jelentkezési felülete bejelentkezés után érhető el, amelyhez a tavalyi belépési név és jelszó is használható.

A jelentkezés menete:

  • A belépéshez szükséges névvel és jelszóval nem rendelkezők részére regisztráció a Tehetségháló weboldal Regisztráció felületen. Regisztrálni csak személynévvel lehetséges.
  • Bejelentkezés a regisztráció során megadott belépési név és jelszó segítségével.
  • A bejelentkezést követően válik elérhetővé a http://www.tehetseghalo.hu/versenyek felületen az egyes versenyekre történő jelentkezés online űrlapja.
  • Az online jelentkezési űrlap valamennyi mezőjének pontos kitöltése (tanulónként egy űrlap).
  • A sikeres jelentkezést követően az adott verseny oldalán a kiírás alatt látható a versenyre jelentkezett iskolák, illetve a versenyre jelentkező tanuló neve.

Nevezési díj: nincs.

Fizetendő nevezési és részvételi hozzájárulás a döntő fordulóra 8500 Ft/fő.

Fordulók

Mindhárom fordulóban külön feladatsort kapnak a 9. illetve a 10. osztályos tanulók. 

Az iskolai fordulót az iskolák szervezik, bonyolítják le. A forduló csak írásbeli feladatlapból (elmélet és számítási feladatok) áll, amelyet az Irinyi OKK Versenybizottság készít el, és a regionális pedagógiai oktatási központokon keresztül kapják meg az iskolák. Az írásbeli lebonyolítása a zárthelyik szabálya szerint történik. 
A szaktanári javítás után az iskolák igazgatói felterjesztik a regionális pedagógiai oktatási központok által megadott pontszám feletti dolgozatokat a regionális pedagógiai oktatási központoknak, ahol felülbírálják a felterjesztett dolgozatokat, és összeállítják a megyei fordulóba behívandó tanulók névsorát. 
A c kategóriás versenyzők dolgozatait a Magyar Kémikusok Egyesületéhez kell beküldeni.       A forduló egy írásbeli feladatlap, hogy minél szélesebb tanulói réteget tudjon megmozgatni.

A feladatlap két részből áll:

  • elméleti feladatok, amely a tanulók elméletben elsajátított ismereteinek készségszintű alkalmazását hivatottak mérni, számos ábrával, grafikon-értelmezéssel, gyakorlati példákkal,
  • számolási feladatok, amelyek a mindennapi élettel, gyakorlattal kapcsolatosak, a matematikai eszközhasználat, az olvasás-szövegértés és a kémiai ismeretek kombinációi. 

Az I. c. és II. c. kategória középdöntőjének lebonyolítása nem a regionális pedagógiai oktatási központok feladata, hanem a jelentkező szakközépiskolák egyikében történik. A középdöntő eredményének ismeretében az Irinyi OKK Versenybizottság választja ki a döntőbe kerülő tanulókat, akiknek létszáma független a megyei keretszámtól.

második forduló írásbeliből és laboratóriumi gyakorlatból áll, a regionális pedagógiai oktatási központok szervezik és bonyolítják le,(megyénként egy helyszínen), az aktuális helyszínt megküldik az Irinyi Versenybizottság részére. A feladatlapot az Irinyi OKK Versenybizottság készíti el és a Magyar Kémikusok Egyesületén keresztül juttatja el a regionális pedagógiai oktatási központoknak. A javítást a regionális pedagógiai oktatási központok, illetve Budapesten a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ által felkért megyei versenybizottság végzi, az eredmények alapján kategóriánként elkészítik az országos döntőbe jutott tanulók névsorát. A döntőbe nevezhető tanulókat a selejtezők eredményei alapján választják ki a regionális pedagógiai oktatási központok, illetve Budapesten a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ. A benevezhető megyei létszámot az előző verseny eredményeinek figyelembevételével határozza meg az Irinyi OKK Versenybizottság, és a 2. forduló anyagával együtt elküldi a regionális pedagógiai oktatási központokhoz.                  

Az I. c. és II. c. kategória középdöntőjének lebonyolítása nem a regionális pedagógiai oktatási központok feladata, hanem a jelentkező szakközépiskolák egyikében történik. A középdöntő eredményének ismeretében az Irinyi OKK Versenybizottság választja ki a döntőbe kerülő tanulókat, akiknek létszáma független a megyei keretszámtól.

Az országos döntőt (3. fordulót) a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Szegedi Tudományegyetem szervezi, bonyolítja le. 
A döntő 3 napos, írásbeli feladatlapból és laboratóriumi gyakorlati feladatból, valamint szóbeli döntőből áll. Mind az írásbelin, mind a laboratóriumi gyakorlaton külön-külön feladatsort, illetve feladatot kapnak a 9. és a 10. osztályos tanulók. Az értékelést és a rangsorolást a tantervi különbségeknek megfelelően, kategóriánként végzi az Irinyi OKK Versenybizottság.

 A fordulók időpontja: 

1. forduló: 2016. február 11.

2. forduló: 2016. március 10.

3. forduló: 2016. április 22−24. 

A verseny határidői:

Az iskolák igazgatói megküldik a regionális pedagógiai oktatási központoknak a versenyezni kívánó tanulók nevét, számát kategóriánkénti bontásban 2016. január 12-ig.

A regionális pedagógiai oktatási központok megküldik a versenyezni kívánó tanulók nevét, számát, iskoláját kategóriánkénti bontásban a Magyar Kémikusok Egyesületének (Magyar Kémikusok Egyesülete, 1015 Budapest, Hattyú u. 16, Tel: 201-6883, Fax: 201-8056, e-mail: irinyi@mke.org.hu) 2016. január 20-ig.

A Versenybizottság elkészíti a feladatlapot, javítási útmutatót és a Magyar Kémikusok

Egyesülete egy-egy példányban eljuttatja azokat a regionális pedagógiai oktatási központokhoz2016. január 29-ig.

A regionális pedagógiai központok továbbítják a feladatlapokat az iskolákhoz 2016. február 8-ig.

Az iskolai fordulók lebonyolítása a zárthelyi vizsgák szabályai szerint zajlik 2016. február 11-én, csütörtökön, 14.00-16.00 óra között.

A szaktanári javítás után az iskolák igazgatói felterjesztik a regionális pedagógiai oktatási központok által megadott pontszám feletti dolgozatokat a regionális pedagógiai oktatási központokhoz, kivéve az I. c. és II. c. kategóriát, melyeknek kijavított dolgozatait megküldik a Magyar Kémikusok Egyesületének 2016. február 19-ig.

A regionális pedagógiai oktatási központok által felkért versenybizottság (ill. a „c” kategóriák esetében az Irinyi OKK Versenybizottság) felülbírálja a felterjesztett dolgozatokat, összeállítja a megyei fordulóba behívandó tanulók névsorát, és megküldi azt a Magyar Kémikusok Egyesületétének2016. február 26-ig, és kiértesítik az iskolákat az eredményekről

2016. február 26-ig.

A Magyar Kémikusok Egyesülete megküldi a regionális pedagógiai oktatási központokhoz a megyei forduló feladatlapjait a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban, valamint a döntőre vonatkozó információkat tartalmazó levelet, a jelentkezési lapokat és a részvételi hozzájárulás befizetésére szolgáló csekkeket a megyéből a döntőn várhatóan résztvevő diákok és tanáraik létszáma szerint 2016. március 8-ig.

A megyei fordulók lebonyolítása a regionális pedagógiai oktatási központok által felkért iskolákban 2016. március 10-én, csütörtökön, 9.00-14.00 óra között lesz.

A regionális pedagógiai oktatási központok az eredmények alapján elkészítik az országos döntőbe jutott tanulók névsorát kategóriánként. A döntőre vonatkozó információkat tartalmazó levelet, a jelentkezési lapokat és a részvételi hozzájárulás befizetésére szolgáló csekkeket továbbítják a döntőbe jutott diákok iskolájának. A tanulók listáját kiegészítik a kísérőtanárok névsorával, akik a döntő értékelő munkájában is részt vesznek. A két névsort megküldik az Irinyi OKK Versenybizottságának (Magyar Kémikusok Egyesülete) és az iskolákat is kiértesítik

2016. március 25-ig. Az iskolák a jelentkezési lapokat közvetlenül az Irinyi OKK Versenybizottságának (Magyar Kémikusok Egyesülete, 1015 Budapest, Hattyú u. 16, II/8) küldik 2016. április 4-ig.

Az országos döntő a Szegedi Tudományegyetemen lesz 2016. április 22−24. között. 

A továbbjutás feltétele, módja az egyes fordulókból:

Az 1. fordulóban a szaktanári javítás után az iskolák igazgatói felterjesztik a regionális pedagógiai oktatási központok által megadott pontszám feletti dolgozatokat a regionális pedagógiai oktatási központokhoz, ahol felülbírálják a felterjesztett dolgozatokat, és összeállítják a megyei fordulóba behívandó tanulók névsorát. Az I. c. és II. c. kategóriában versenyzők dolgozatait az Irinyi OKK Versenybizottság bírálja felül, és dönt a második fordulóba hívásról.

2. fordulóban (megyénként egy helyszín) a javítást a regionális pedagógiai oktatási központok által felkért megyei versenybizottság végzi. Az eredmények alapján elkészítik az országos döntőbe jutott tanulók névsorát, kategóriánként. A megyénként benevezhető létszámot az előző verseny eredményeinek figyelembevételével határozza meg az Irinyi OKK Versenybizottság, és a 2. forduló anyagával együtt elküldi a regionális pedagógiai oktatási központokhoz.

Az I. c. és II. c. kategóriákban döntőbe kerülő tanulók létszámát és névsorát az Irinyi OKK Versenybizottság állapítja meg. Az országos döntőbe összességében legfeljebb 220 tanuló hívható be. 

Az eredmények közzétételének módja:

Az országos döntőn a verseny eredményhirdetése nyilvánosan és ünnepélyesen történik. A döntő eredményei felkerülnek az internetre, a www.irinyiverseny.mke.org.hu honlapon megtekinthetőek, valamint a döntő teljes anyaga (eredményekkel együtt) megjelenik a Középiskolai Kémiai Lapokban és a Tehetségháló (www.tehetseghalo.hu) honlapon.

Díjazás:

Az országos döntőn, a verseny eredményhirdetésekor kategóriánként, a létszámmal arányosan 2-5 tanuló kap oklevelet, bronzplakettet és a versenybizottság előzetes javaslatának megfelelő tárgyjutalmat. További versenyzők írásbeli dicséretet kapnak a helyezésekért, illetve a kiemelkedő részeredményekért. A verseny egészére vonatkozó általános és szakmai értékek alapján a 1998-ban alapított, értékes tárgyjutalommal járó Irinyi-díjat kap a legjobb 9. osztályos és a legjobb 10. osztályos tanuló. Külön díjazásban részesítjük a verseny valamelyik részében kimagasló teljesítményt elért tanulókat.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk a tehetséggondozásban kimagasló szintű szakmai-emberi teljesítmények elismerését, ezért külön díjazzuk a legeredményesebb felkészítő pedagógusokat is. 

A szervezők elérhetősége:

Magyar Kémikusok Egyesülete, 1015 Budapest, Hattyú u. 16, Tel: 201-6883, Fax: 201-8056, e-mail: irinyi@mke.org.hu


A verseny eredményei

Forduló
1.forduló


1. forduló eredményei
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés